Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Kan vi ha marmor på vår köksbänk?”

Fråga: Vi är på gång att renovera i vårt kök, i vår bostadsrätt. När vi snackar material har jag blivit sugen på natursten som bänkskiva, där vasken är. Det känns hållbart, snyggt och gediget.
Men jag vet inte riktigt hur jag ska tänka med stenen. Marmor är ju jättesnyggt, och ganska inne, men är det opraktiskt i kök? Sen har jag sett granit också, det känns ju väldigt gediget...
Har du några tips eller tankar på hur man kan inreda med natursten? Något man ska tänka på? Vad passar till?
Tacksam för alla tips jag kan få.
Linda Johansson
Svar: Vad roligt att ni renoverar ert kök. Det kommer säkert att bli riktigt fint.
Både marmor och kalksten är otroligt vackra bergarter och finns i flera nyanser. Är man pedant och väldigt känslig för fläckar ska man undvika dessa eftersom de suger åt sig syror som finns i både vin och citrusfrukter. Min åsikt är dock att vi överlag är lite väl rädda för fläckar i naturmaterial. Det är faktiskt fint när naturstenen med åren ser brukad och använd ut. Det ger en härlig karaktär och kontrast till allt det vita och nya som vi i övrigt omger oss med i våra hem.
Vill man ändå bestämt ha en sten som tål både hög värme och olika vätskor ska man utan tvekan välja granit eller kvartsskiffer. Efter att dessa har mättats med olja eller sten-såpa kan man i princip använda dem hur som helst utan att få en skråma.
Snygga alternativ till natursten är Silestone och Corian. Dessa är lätta att sköta och är inte lika känsliga mot fläckar som marmor. Däremot inte lika värmetåliga som natursten.
Gå till toppen