Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kompressionskläder – fungerar det när man tränar löpning?

Marknadsföringen är hård, men gör de någon nytta?

Bild: Foto: Hasse Holmberg
Det finns inte mycket forskning att luta sig mot, och den som finns är spretig. Det finns studier som visar på liten prestationshöjning och förbättrad återhämtning. Medan andra inte hittar några som helst bevis för att plaggen har effekt.
Johan Johansson, tränare och projektledare i Örebro, gjorde den hittills enda svenska undersökningen under sin tid på tränarprogrammet på Örebro universitet.
Han lät sex vältränade manliga försökspersoner springa på löpband med ökande hastighet för att nå total utmattning. Personerna trodde att de sprang samtliga tester med kompressionsplagg, men i själva verket gjordes ett av mättillfällena med helt vanliga fotbollsstrumpor.
Resultatet överraskade. Samtliga försökspersoner höll ut på löpbandet mellan 5 och 77 sekunder längre när de hade kompressionstajts på än när de sprang med de vanliga strumporna.
– Jag var förvånad faktiskt, säger Johan Johansson.
Någon tydlig förklaring hittades inte, men en tanke är att "arbetsekonomin" påverkats positivt.
Har då en helt vanlig motionär någon fördel av att punga ut med den tusenlapp som de billigaste kompressionstajtsen kostar?
– Både ja och nej, säger Johan Johansson. Ska man uppnå någon effekt så är det vid uthållighetsarbete som löpning eller cykling, träningsformer som involverar musklerna i de nedre extremiteterna och har stor belastning på hjärta och lungor.
Att använda dem på gymmet är alltså rätt verkningslöst.
Det är också viktigt att hitta rätt i graden av kompression. Men för många är det trots allt en skön känsla att det klämmer åt lite extra under träningen.
– Om det känns bra att använda de här plaggen och man upplever mindre kramp, domningar eller trötthet så tycker jag att man ska göra det, tycker Johan Johansson. En placeboeffekt ska aldrig underskattas!
Gå till toppen