Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ändrade roller splittrar familjer

Förlorad status och självrespekt. Många män som kommer från uttalat patriarkala samhällen och inte får jobb i sitt nya hemland får sin självbild raserad.

Aje Carlbom.Bild: Mårten Svemark
Det säger Aje Carlbom, socialantropolog vid Malmö högskola som forskat om mångkultur, segregation och islamism, främst med fokus på invandrare från Mellanöstern.
I den här gruppen är det mannens plikt att försörja familjen.
– Det tryck många av dessa män har på sig, som också kan handla om att försörja föräldrar eller släktingar, är stort. För den som inte får jobb, som inte kan leva upp till det här, är det tufft. Risken för depression är hög, säger Aje Carlbom.
I Sverige är det dessutom svårt att leva på en lön. Enligt islam tillhör en kvinnas inkomster enbart henne själv.
– En vanlig fråga när par söker sig till islamiska rådgivare är om det går att hitta en lösning, grundad i islam, där kvinnan kan bidra ekonomiskt till familjens försörjning.
Förändrad makt- och rollfördelning kan leda till splittring inom familjen, ibland skilsmässa, menar Aje Carlbom.
– När auktoritetsförhållandena i familjen rubbas kan det också leda till att barnen förlorar respekten för sin pappa.
De män som lyckas få jobb eller blir entreprenörer både mår och klarar sig betydligt bättre, generellt sett, och det även om de inte skulle uppnå samma samhällsposition som de kanske en gång haft.
– De individuella variationerna är naturligtvis stora. Många anpassar sig väl och gör en nytolkning av islam som passar bättre i Europa, andra blir mer rättrogna, säger Aje Carlbom.
Men i sin forskning har han sällan träffat män som fullt ut tagit till sig idealet om jämställdhet, inte heller i de familjer där kvinnan yrkesarbetar.
– De flesta säger, ”ni svenskar” lever i jämställda relationer. Vi muslimer är jämlika, men en man och en kvinna har olika uppgifter, vi kompletterar varandra.
Gå till toppen