Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö FF vill starta en arbetsförmedling

Nästa år tänker klubben erbjuda arbetslösa ungdomar plats i en karriärakademi, där jobb på företag i MFF:s nätverk lockar.

Anna Tinglöf , Karin Hari och Jan-Olov Kindvall
.Bild: Peter Frennesson
– Vi ser det här som en alternativ matchningstjänst där vägen kan kortas mellan arbetssökande och företag som behöver rekrytera folk, säger Karin Heri, en av initiativtagarna till projektet.
Hon har en bakgrund inom rekryteringsbranschen. Tillsammans med kollegan Anna Tinglöf födde hon i somras tanken på att via en stark idrottsförening försöka förbättra kontaktvägarna mellan arbetslösa ungdomar och näringslivet.
– Det finns en stor frustration hos företagare kring svårigheterna att få rätt kompetens när de vill rekrytera personal. Vi hoppas att MFF kan bli en katalysator i den processen, säger Karin Heri.
När de två rekryterarna uppvaktade MFF med sina funderingar var klubben snabbt med på noterna.
– De här tankarna passar bra in i hur vi inom MFF vill arbeta som klubb. Vi ska inte bara ägna oss åt fotboll utan också vara en positiv kraft i samhället, säger Jan-Olov Kindvall, avdelningschef för MFF i samhället.
Förfrågningar bland de sextio företag som ingår i MFF:s närmaste nätverk har bekräftat att det från företagshåll finns ett stort intresse för initiativet.
– Vi kan så klart inte lösa knutarna på arbetsmarknaden, men kanske bli en ny etablerad väg för hur arbetslösa ungdomar i Malmö kan få jobb, säger Jan-Olov Kindvall.
Deltagarna i MFF:s karriärakademi ska rekryteras bland arbetslösa ungdomar 16-24 år som är inskrivna i åtgärder hos Malmö stad.
– Det behöver inte finnas någon koppling till fotboll för dem som skrivs in i akademin och meningen är att den ska vända sig lika mycket till tjejer som till killar, säger Anna Tinglöf.
Åtgärderna inom karriärakademin kommer att se mycket olika ut beroende på den enskilda individens behov. Men utgångspunkten är att de ska utbildas mot reella rekryteringsbehov från företagen.
– Det är jobben först och sedan ska ungdomarna matchas mot dem. Så klart kan ingen garanteras jobb när de börjar i akademin, men genom att skräddarsy vad var och en behöver hoppas vi ge goda förutsättningar, säger Karin Heri.
MFF har fått 450 000 kronor av Europeiska Socialfonden för en förstudie av projektet under 2014. Först i början av nästa år räknar klubben med att verksamheten ska vara igång och då som ett treårigt försöksprojekt.
– Men förhoppningen är att detta med tiden ska bli en bestående verksamhet. Arbetslösheten bland ungdomar i Malmö är så stor att sådana här åtgärder verkligen behövs, säger Jan-Olof Kindvall.
Går allt enligt planerna kommer runt 25 ungdomar att finnas med i MFF:s karriärakademi i början av nästa år. Ambitionerna med satsningen är betydligt mer omfattande än så. Totalt finns det i dag drygt 360 företag som sponsrar MFF eller ingår i klubbens företagsnätverk och alla kommer förr eller senare behöva rekrytera personal.
– Men det är bäst att börja i liten skala och identifiera den grupp företag som i första skedet verkligen är intresserad av det här. Sen får vi se hur det utvecklas, säger Jan-Olof Kindvall.

Fakta

Malmö FF stöttas av omfattande nätverk av företag på alla nivåer, från stora internationella koncerner till små enskilda lokala firmor.
I det nätverk som är starkast knuten till klubben och som ger de största ekonomiska bidragen ingår drygt sextio företag. I den gruppen ingår bland annat: Eon, Elitfönster, Carlsberg, Sydsvenskan, BE Group, Folksam, Lindab, MannheimerSwartling, MKB, MIxmegapol, Kvällsposten, Intersport, Handelsbanken, Peab, Puma, Sova, Rörläggaren, Swedbank, Riksbyggen, Mercedes-Benz, Wihlborgs och TV4.

Kommentar: Så tycker Arbetsförmedlingen

- Det är positivt när någon med en sådan tydlig Skåneprofil utnyttjar sitt närverk för att skapa jobb.

Det säger Mattias Buvari, marknadschef för Arbetsförmedlingen i Skåne och Blekinge, om MFF:s planer på att skapa en egen form av arbetsförmedling för unga som Sydsvenskan berättade om i går.

- Vi välkomnar alla initiativ. Vi har ett liknande samarbete med Swedbank som också har ett stort nätverk. Och vi samarbetar gärna även med MFF.

Gå till toppen