Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Ny mansbild vände världen upp och ner

Alán Ali kallades ”Kurdu krigare”. I dag föreläser han om sexualitet, genus och jämställdhet.

När Alán Ali klev in på föreläsningen i genusvetenskap höjdes en del ögonbryn. Det var inte bara för honom själv som kulturkrocken var uppenbar.
– Det blev lite: ”Varning, manschauvinist på väg!” Och för mig, som kommer från en patriarkal machovärld, var det verkligen en stor sak, säger han.
Han har just dukat fram te hemma hos sina föräldrar i Kristianstad. Själv bor Alán Ali i Malmö sedan många år. Sedan familjen tvingades fly från irakiska Kurdistan, när Alán Ali var tio, har han hunnit bo på många platser.
– De första åren levde vi i Iran. Jag var äldste sonen och tvungen att hjälpa till. Jag sålde cigaretter på gatan. Jag lärde mig att slåss, enda sättet att klara sig. Jag visste att en man inte lipar. Du klarar dig själv.
Det var det här den tonårige Alán Ali hade med sig när familjen kom till Sverige och Alán efter några år började på fordonstekniska programmet i Klippan, ägnade sig åt motorcyklar och cross, åt att pumpa muskler och tävla i kampsport.
– Jag tyckte att de flesta svenska män var mesar som inte tålde smärta. För mig var de inga riktiga män.
Det är nu Alán Ali får smeknamnet ”Kurdu krigare”, killen som aldrig viker sig.
– Det var en del slagsmål och skit. Jag gjorde inte alltid mina föräldrar stolta.
Han hade kompisar med liknande bakgrund, såväl som tjejer och killar som bott i den skånska myllan i generationer, flera av killarna lika machograbbiga som han själv. Han lärde sig nu allt från att svenskar faktiskt inte bara äter mackor till hur klassamhället ser ut. Så småningom också hur annorlunda en svensk pappa kan se på sin dotters heder jämfört med de fäder han dittills känt.
– Jag hade sovit över hos en tjej och tänkte smita iväg på morgonen. Då frågade hon om jag inte skulle ha frukost. ”Är du inte klok, din pappa kommer att flå mig levande!”
Men pappan hälsade glatt. För Alán Ali blev det mental kortslutning.
– Visst var jag lättad. Samtidigt förlorade jag all respekt för hans manlighet. Själv skulle jag aldrig ha tagit med en tjej hem, om inte annat av respekt för min äldre syster som aldrig skulle kunna det.
Ett par år senare förändrades kartan fullständigt, igen. Alán Ali kom in på Malmö högskola och fick böcker med sociologiska och genusvetenskapliga teorier i knäet.
– De vände upp och ned på min värld.
I samma veva erbjöds han ett modelljobb i en kampanj för RFSU.
– Det visade sig att jag skulle vara naken i en bassäng med några homosexuella män. Men när jag lugnat mig ville jag visa att vi män – muslimer, kurder – kan vara toleranta.
Affischerna sattes upp över hela Skåne. Vissa gamla kompisar trodde inte sina ögon. Men själv hade Alán Ali kommit till punkten där han på allvar ifrågasatte den patriarkala maskuliniteten.
– Den är bara dum. Också för männen. Hur roligt är det att som elvaåring, bara för att du är pojke och skyldig att få ihop pengar till familjen, måste sälja cigaretter på gatan och få stryk? Eller att, av rädsla för dåligt rykte, inte våga släppa iväg sin dotter till juristprogrammet i Umeå, så att hon kan få en bra framtid?
I dag jobbar Alán Ali som verksamhetsansvarig för Fryshuset Malmö och för en ständig dialog om maskulinitet. Men aldrig med ett akademiskt språk, väl medveten om vad det kan signalera för dem som inte gjort en klassresa som han själv.
– Och man ska inte glömma att om man jämför mig med exempelvis min pappa, som är min största förebild, har jag haft helt andra möjligheter att både möta och bemöta de här frågorna.
Sedan många år har Alán Ali också jobbat som sexualupplysare för RFSU. Något pappan tidigare hade svårt för.
– Men nu tycker han att jag borde starta något liknande i Kurdistan. Det är helt fantastiskt!

Alán Ali

Ålder: 37 år.
Familj: Sambo.
Bor: I Malmö.
Gör: Verksamhetsansvarig för Fryshuset i Malmö och sexualupplysare.
Gå till toppen