Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spansk backlash i abortfrågan

Inget hindrade dem: varken den nya antiprotestlagen, som kan ge höga böter för demonstrationer, eller regnet som öste ner. I söndags marscherade Madridborna mot högerregeringens planerade privatisering av vården, men också mot de aviserade förändringarna av abortlagen.
De spanska kvinnorna fick rätt till abort så sent som 2010. Den nya lagen som endast skulle tillåta en abort om kvinnan utsatts för våldtäkt eller om graviditeten innebär fara för kvinnans hälsa tolkar kvinnorättsaktivister som en tillbakagång till ”Francos dagar”. Regeringen försvarar sig med att premiärminister Mariano Rajoy redan under valkampanjen 2011 anförde en lagändring som vallöfte.
Efter att spanjorerna röstade bort socialdemokraterna har Rajoys konservativa Partido Popular en bekväm majoritet i parlamentet. Hoppet står nu till att omröstningen i parlamentet kan komma att hållas anonymt, vilket kan få kritiska konservativa att våga rösta mot sin regering.
En backlash är på väg, inte bara mot de spanska kvinnorna, utan mot alla kvinnor som kämpat och kämpar för rätten att själva bestämma över sin egen kropp. Om lagen klubbas igenom skulle Spanien vara första landet i EU som lägger i backen efter att ha legaliserat abort.
Gå till toppen