Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stiftelse med 400 000 kr får inte avvecklas

En ingenjör på Kockums i Malmö har stöttat många Malmösångare genom åren.
Trots att stipendierna från Sture Wilhelmsons stiftelse krympt till nästan ingenting får den inte läggas ner.

Målet för stiftelsen är att årligen dela ut stipendier till sångare och sångerskor vid Malmö stadsteater eller sång- och musikstuderanden vid Musikhögskolan i Malmö.
De senaste fem åren har ingen utdelning skett eftersom stiftelsens styrelse kommit fram till att stipendierna skulle ha blivit för små.
I april sade länsstyrelsen nej till stiftelsens begäran om avveckling.
Det beslutet överklagades och nyligen kom förvaltningsrättens dom.
Beskedet: stiftelsen borde ha kunnat dela ut stipendier de senaste åren och får inte avvecklas.
– Det var vi inte glada över. Det blir liksom ingenting, det bara går bort i administration. Vad ska en utbildad sångerska göra med 500 spänn? säger bankjuristen Ann-Catherine Sandell vid SEB institutioner & stiftelser, som förgäves drivit ärendet.
Stiftelsen har knappt 400 000 kronor i kapital och jämför i avvecklingsansökan med normala stipendienivåer på 50 000 och i vissa fall 100 000 kronor.
De senaste åren skulle stipendierna nästan ha varit nere på hundralappar efter kostnader för vidhängande festligheter, enligt styrelsens uträkningar.
Förvaltningsrätten slår fast att en utdelningsceremoni inte måste kosta.
– Det stod särskilt i föreskrifterna att det ska vara två stipendier som delas ut på stiftarens födelsedag under ’solenna’ former. Vi tycker att det är menat att det ska vara någon form av ceremoni och någonting kostar sådant, men det tyckte inte förvaltningsrätten, säger bankjuristen Ann-Catherine Sandell.
Planen, som inte kan genomföras, var att före en avveckling använda kapitalet till några rejäla stipendier i samband med en ceremoni av ett slag som stiftelsens styrelse anser att upphovsmannen önskat.
Marianne Mörck, Vivian Buczek, Kalle Leander, Lars Humble och Clas Sköld är exempel på tidigare mottagare av större stipendier ur Sture Wilhelmsons stiftelse.

Musikalisk ingenjör med hjärta för sång

Sture Wilhelmson, som från 50-talets början till 1982 arbetade på Kockums, finansierade sina egna ingenjörsstudier genom att uppträda som vissångare.
Han föddes 1917 utanför Hörby och spelade redan som femåring fiol och sjöng på fester.
Sture Wilhelmson kände särskilt för sång- och musikstuderanden eftersom han själv haft det knapert under sina studieår.
Gå till toppen