Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Idha Holmlund: Spanska duon Lost Tapes skapar nytt

Precis som en deckare behöver musik inte alltid vara nyskapande för att landa ett steg bortom det väntade. Många gånger räcker det långt, om inte ännu längre, att istället luta sig bakåt och plocka det bästa från alla de föregångare som andra redan har refererat lite för många gånger.
Lost Tapes.
Några som insett detta är den spanska duon Lost Tapes, vars första fysiska skiva beräknas komma denna vecka på Cloudberry Records. Genom deras försök att återskapa sina gamla blandband från 90-talet i egen tappning lyckas de på sjutummaren ”Poetry Dates” kombinera den poppigare sortens shoegaze och klassisk indiepop med en varmt kollageartad bakgrund. Ur det hela kommer musik som landar mitt emellan Azure Blue och The Pains of Being Pure at Heart, men med en dragning åt Television Personalities i deras mer nedtonade stunder.
Öppningsspåret ”War in the Netherlands”, som är den mest hittiga i sammanhanget, har följt med från den digitala singel som släpptes på den lyhörda, norska lilla nätlabeln Eardrums Pop förra året.
Förutom för sin singel-serie har Eardrums Pop gjort sig kända för ”Between Two Waves”. För denna samling i tre volymer uppmanade de artister ur sina favoritband (bland annat det snart skivaktuella Malmöbandet Solander), att skapa nya, kortlivade konstellationer för att göra en låt tillsammans.
Nu arbetar det ambitiösa skivbolaget för fullt med uppföljaren – banden har deadline om en månad – och om det är någonstans man skulle kunna hoppas på något oväntat är det här.

Lost Tapes: War in the Netherlands (Eardrums Pop)
Sleeping Policemen: Jack of All Trades (Eardrums Pop)
Kookoo Kitchen: Sweet Caress (Eardrums Pop)

Gå in på Sydsvenskan.se för att lyssna på musiken.

Gå till toppen