Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Risk att invandrarkillar trycks in i ett machohörn

Förskolor och pappamånader. Men också annonspelare inför Fars dag med en bild på trosor och texten ”Please, please him”. Det finns en uppenbar dubbelhet i Sverige, säger Inti Chavez Perez, expert i en pågående mansutredning.

Inti Chavez Perez.Bild: Andrea Thibault
– På många sätt har Sverige en fantastisk politik för att främja jämställdhet. Samtidigt finns det mycket, som just den där sexistiska reklamen, som förmedlar samma gamla patriarkala strukturer, även om de i det här fallet kallas lyxshopping.
Det säger Inti Chavez Perez, expert i en utredning om män och jämställdhet som tillsatts av regeringen.
– Det är inte helt lätt att orientera sig i dubbelheten. Och det är det såklart inte heller för män som är nya i landet.
Mansrollen ser olika ut i olika delar av världen. Den kan också skilja sig åt inom ett land, inom en stad som Malmö, inom ett fotbollslag. Och den kan skilja sig åt inom en och samma individ.
– Du kan ta på och av dig olika roller och identiteter. En tonårskille som visar upp en sida för kompisarna där de söker bekräftelse i sin manlighet, kan visa en helt annan hemma med föräldrarna, säger han.
Precis som det finns en föreställning om hur manligheten hos en långtradarchaufför ska gestalta sig, finns det en om invandrarkillen, menar Inti Chavez Perez.
– Killar som av någon anledning definieras som invandrarkillar buntas ofta ihop som machokillarna, vilket är väldigt riskabelt. Jag ser det hela tiden ute på skolor jag besöker. Ett sätt att revoltera mot den här stämplingen är därför att just leka med idén om invandrarkillen.
Prata på ett visst sätt, ha byxorna si och kepsen så, till exempel.
– De gestaltar helt enkelt bilden av invandrarkillen.
På det sättet kommer vissa killar med annan bakgrund längre från möjligheten att söka andra maskulina identiteter, menar han. De trycks upp i ett machohörn.
– Den tilldelade rollen riskerar också att eskalera i gruppen. Gänget fungerar förstärkande för de här karaktärsdragen och det sexistiska beteendet kan bli en symbol för samhörigheten inom gruppen.
De blir också, precis som ”landsbygdskillen med prillan under läppen”, förpassade till en maskulinitet som av andra män är definierad som sämre.
– Medan män med makt kan måla fram sig själva som mer moderna och jämställda än vad de i själva verket alltid kanske är, säger Inti Chavez Perez.
Gå till toppen