Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skivaktuella Solander ser till att musiken rör på sig

Ja, de tar Manhattan. Efter att de tagit sig till Berlin för ett gig. Men först ska skivaktuella Solander spela på hemmaplan: på Babel 1 februari.

Det rör på sig för Malmöbandet, inte bara ute i världen. Med bistånd från producenten Christian Gabel, deltidstrummis i Bob Hund men ljudtänkare på heltid, har bandet med sitt tredje album ”Monochromatic Memories” tagit sig till ljudplatser där de aldrig varit förut.
– Vi har kommit en bit med honom men ser fram emot att gå ännu längre framöver, säger sångaren Fredrik Karlsson som tillsammans med Anja Linna utgör bandets stomme.
Inte minst har Gabel bidragit med elektronik och oväntade ljud. Vilket ibland rubbat de melodier Anja Linna skrivit för att spelas på hennes cello.
– Instinktivt kan man bli sur, säger hon, men sedan backar man och hör helheten. Och inser att det blivit mycket bättre.
– Så snart man själv medverkar som musiker blir ens förmåga till att uppfatta helheten förstörd, säger Fredrik Karlsson. Därför var Christian en tillgång. Han har alltid en stor ljudbild i huvudet.
Men låtarna är duons egna, ofta skrivna öga mot öga.
– Vissa låtar helt och hållet. De har också blivit bäst, säger sångaren.

Fler aktuella

• I Break Horses är duon som gett Maria Lindén och Fredrik Balck en biljett ut i världen: hemmagjord pop, drömsk och med inslag av shoegaze. Duon känns igen på ”Chiaroscuro”, deras andra album, men det elektroniska inslaget är mycket starkare. Låten ”Faith” söker sig mot dansgolv som duon inte verkade intresserad av för två år sedan.
Dum Dum Girls ger idag ut ”Too True”, sitt tredje album. Sune Rose Wagner har producerat.
Guy Chambers är mest känd som Robbie Williams högra hand. Numera finns han till hands också för Rufus Wainwright — de båda har skrivit ”Me And Liza” som är det enda nya spåret på ”Vibrate”, som är Rufus nya samlingsalbum.
Snowbird är bandet som Simon Raymonde från Cocteau Twins bildat tillsammans med sångerskan Stephanie Dosen. På albumet ”Moon” medverkar musiker från Radiohead och Midlake.
Dog, Paper, Submarine, Malmötrio med medlemmar från Talking To Teapots och Pusjkins, ger ut en niospårig ep via Ljup Musik. Inspiration från 1990-talets lo-fi.
Jennifer Nettles, från countryduon Sugarland, ger ut soloalbumet ”That Girl”. Den där grabben Rick Rubin producerar.
Young Fathers, skotsk hiphoptrio, gav i dagarna ut singeln ”Get Up”. Albumet ”Dead” kommer 3 februari.
Mimmi Sandén, Annika Herlitz, Erik Segerstedt och Nassim Al Fakir medverkar på soundtracket till Disneys ”Frost” som ges ut i veckan.
Gå till toppen