Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Till sist höll inte dubbellivet – nu hjälper han unga att bryta tabun

I femton år levde Robert Hannah dubbelliv. Homosexualitet sågs som en synd i hans uppväxtmiljö. Och många unga svenskar lever med patriarkala strukturer, säger han.
– Bög-hora-förtrycket är den moderna versionen.

”Hederskulturen var en del av mig, lika självklar som att man äter frukost på morgonen”, säger Robert Hannah som levde dubbelliv i femton år. ”Nu får jag ihop min identitet, jag är bög och svenskassyrier, både och på en och samma gång”.Bild: Albin Brönmark
I släktens ögon var Robert Hannah ett skrytämne. Dubbel juridikexamen, folkpartistisk politiker med bostadsrätt i Bromma. En lyckad – riktig – man.
I sina egna ögon var han förljugen.
– Jag blev ju politiskt aktiv för att jag ville hjälpa hbtq-personer med invandrarbakgrund. Till slut kom jag till en ohållbar punkt. Jag var tvungen att själv komma ut för att orka leva med mig själv.
Det var i höstas. Med dunder och brak i en debattartikel i Dagens nyheter.
– Det här är så mycket mer utbrett än man tror, tusentals homosexuella svenskar med invandrarbakgrund lever utifrån hederskulturens regler. Jag vet folk överallt som lever i garderoben. De gör som jag har gjort fram tills i dag. Allt för att skydda sina familjer.
Redan som liten visste han vad som gällde. Robert Hannah, 28, är född i Göteborg och uppväxt i en kristen assyrisk kultur. Hans föräldrar kom hit som flyktingar från Irak. Att homosexualitet är en synd var en självklarhet.
– Det var något äckligt, onaturligt som var så förkastligt att det inte ens benämndes, säger han.
Därför var det allt annat än lätt att som ung tonåring inse att det är killar som får hjärtat att banka. Robert Hannah gjorde som så många andra: packade ner sina känslor i en låda. I stället såg han till att delta i det vanliga spelet. Låtsas bli kär i tjejer, kalla folk bög och hora. Äta istället för att ätas, bara för att till slut inse att han själv gröpts ur inuti.
– Jag försökte kompensera och blev den duktige killen som var bra i skolan. Jag överlevde, men sjönk samtidigt djupare ned i självförakt.
I den svenska debatten har hedersförtryck ofta kommit att förknippas med våld och risken att bli mördad. Och det hotet är verkligt för en del. Men, menar Robert Hannah, för de flesta handlar det om skräcken att bli förskjuten.
– Vi bara måste bryta tabut. Jag älskar min kultur, men det kan ju inte betyda att jag inte får lov att kritisera de patriarkala och förtryckande strukturerna.
Strukturerna är också globala, påpekar han. I de skolor där han föreläser möter han dem ständigt. Homofobi och, säger han, könsapartheid. Jävla bög och jävla hora.
– När jag träffar ungdomar i förortsskolor och beskriver en vardag med patriarkala strukturer, med machokillar som styr och flickor som ska vara ”fina” flickor, säger ingen av dem emot, oavsett religion.
Robert Hannah kallar det för vardagsheder.
– Man har dubbla måttstockar och accepterar ett språk och en kultur som man aldrig skulle tillåta på andra skolor. Jag tycker att samhället sviker dessa tjejer och killar när killar tillåts kränka tjejers och hbtq-ungdomars rättigheter.
Det handlar inte om etnicitet, betonar han. Däremot om områden med lägre socioekonomiska möjligheter. Liksom om kunskapsbrist och, framförallt, avsaknad av kontakter med exempelvis homosexuella i vardagen.
– Men kommer dina föräldrar, som mina, dessutom från ett land där homosexualitet är en onämnbar synd, där det inte finns en fri samhällsdebatt, blir det såklart inte lättare.
Under alla år av dubbelliv var det framförallt sin egen mamma Robert Hannah ville skydda.
– Hon var övertygad om att släkten skulle reagera med äckel och avsmak när jag kom ut. Och allra värst, rädd att det skulle dra min fars goda rykte i smutsen.
Vissa mer avlägsna släktingar har bekräftat deras farhågor. Men fler än de någonsin vågade tro har tagit det väl.
– Det är också många som har hört av sig för att få stöd. Folk med min bakgrund, men också många från svenska frireligiösa familjer.

Våld och förtryck

33 procent lite drygt av världens kvinnor har upplevt fysiskt och/eller sexuellt våld. I vissa länder har nära 70 procent av kvinnorna blivit utsatta för våld av sin partner.
25 procent av hbtq-personer i Europa har utsatts för våld under de senaste fem åren. 65 procent uppger att de inte vågar hålla sin partner i handen offentligt.
30 procent av EU:s befolkning lever i länder där samkönade äktenskap är tillåtna.
Källor: UN women, EU:s byrå för grundläggande rättigheter.

Hur upplever du att pojkar och män förväntas vara? Mejla till inpalivet@sydsvenskan.se

Läs mer! I går chattade Alán Ali med läsarna om mansrollen. Hela chatten finns på sydsvenskan.se/chattarkiv och där undrar till exempel signaturen Reslow varför maskulinitet måste associeras med macho.

Gå till toppen