Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Borg vill bygga på åkermark

Det är tvärtemot vad Skånes länsstyrelse slåss för mot asfaltglada skånska kommuner med sug efter fler invånare.

Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
– Borgs åsikt behöver inte strida mot vår, säger länsarkitekt Elisabet Weber på länsstyrelsen i Skåne.
– Vårt uppdrag är att regionalisera nationella mål. I Skåne betyder det att vi har kommit fram till en nollvision för bebyggelse på jordbruksmark. Våra förutsättningar är speciella.
Det var i en intervju i Svenska Dagbladet i helgen som Anders Borg uttalade sig om det växande behovet av bostäder i Sverige.
Lättare krav på byggsidan är avgörande för att bostadsbyggandet ska komma i kapp, menar han, och aviserar flera kommande förslag från regeringen om sådana.
– Vi har i dag hinder för att jordbruksmark ska kunna användas för bostadsbyggande. Det tycker jag är konstigt, särskilt vad gäller våra storstadsregioner, säger Anders Borg.
I Skåne har frågan om jordbruksmarkens bevarande varit hetare än i många andra län. Åtskilliga kommuner har velat bebygga åkrar samtidigt som länsstyrelsen har haft en restriktiv inställning.
Hösten 2012 spikade länsstyrelsen en nollvision för ny bebyggelse på jordbruksmark. Kommunerna ska i stället satsa på att förtäta den bebyggelse som finns.
Länsstyrelsen kan upphäva kommunala byggnadsplaner. Och beslutet om en nollvision upprörde åtskilliga ledande skånska kommunpolitiker med visioner om framtida utbyggnad.
Men Elisabet Weber menar att Skåne sticker ut på många sätt, vilket förklarar nollvisionen och att länsstyrelsen mycket väl kan hålla fast vi den oavsett regeringens planer.
– Vi har Sveriges bästa jordbruksmark. Många tätorter och tätt mellan dem. Här finns också många byggklara tomter och centrala områden i tätorterna som går att omvandla till bostadsmark. Plus goda kommunikationer.
Hon antar att regeringen nu vill vända på alla stenar när det gäller den icke-fungerande bostadsmarknaden. Och att åtskilliga andra län har bättre förutsättningar för byggande på jordbruksmark.
– Men visst, om det kommer nya direktiv uppifrån får vi hålla oss till det.
Gå till toppen