Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Veckans vintips

En rysk vind ven och öronen höll på att förfrysa där ute.

När jag äntligen kom inomhus slog jag upp en värmande irländsk whiskey, torvig för ovanlighetens skull (Connemara Peated Single Malt, best nr 86521, 401 kr men väsentligt billigare i exempelvis Tyskland) som en ren hämndakt mot kung Bore, meteorologer samt godtemplare.
Ja, så gestaltar sig den bistra verkligheten när vintern kommer till Skåne. Men ruggighet kan, som antytts, förjagas med något gott på tallriken och ett gott glas vin därtill. Whiskey tas enbart i trivselmedicinskt syfte.
Här några nya årgångar som fallit mig på läppen:
2011 Trimbach Riesling, 2639, 102 kr
Räkorna är goda nu och ofta fulla med aromatisk rom. En äppelfrisk riesling från Alsace sitter fint till. Mycket torr och med saliv- och aptitretande syra, citrus och ett vackert litet inslag av honung. Lustigt vad även ett svalt och torrt vitt kan värma!
2011 Tahbilk Marsanne, 6406, 91 kr
Det här, mina vänner, är ett av Bolagets bästa klipp – alla kategorier!
Tahbilk det lite för sig liggande vineriet i Victoria längst ut mot gränsen till South Australia (Adelaide, Barossa, McLaren Vale mm) som är efter år gör ett närmast magnifikt vin på den fruktstinna vita Rhônedruvan marsanne. Mycket torrt med någon fyllighet och ganska fruktkomplext med päron, ananas, gula äpplen, citrus och en liten subtil twist av honung. Ett användbart vin som är lika bra till ljust kött som till fisk och matiga sallader.
2012 Periquita Original, 2574, 71 kr
Periquita, "den lilla papegojan" från Setubal-halvön söder om Lissabon, är minst lika bra 2012 som tidigare. Ett ypperligt vardagsvin med frejdig björnbärsmustighet och med toner av lakritsrot och en smula oregano. Medelfylligt och utsökt med grytor där det ingår aubergine, zucchini och vitlök.
2010 Villa Marina Rosso, 2143, 81 kr
Sällsynt mycket välstrukturerat vin för pengarna! Ungt friskt och mustigt med rejäla, fräscha toner av mörka bigarråer och opalplommon och med fatövertoner av ännu ej tänd Greve Hamiltons piptobak och fänkålsfrön. Ett riktigt litet festvin som smakar betydlig mera än vad det kostar och som bara blir bättre med ett eller ett par års lagring.
2009 Albet i Noya La Milana Costers de l´Ordal, best nr 71944, 241 kr
Detta är veckans höjdare, en riktig goding från Penedès söder om Barcelona gjord på spanska druvor och cabernet sauvignon som odlats ekologiskt och blivit till vin hos stjärnproducenten Albet i Noya. Ett balanserat mustigt och tätt fullblodsvin som är utsökt välvävt med mjuk stramhet, stor komplexitet med viol- och svart vinbärsnyanser, lite tobak och gröna örter. Mild, elegant fatbehandling och en mycket lång smak. Ett önskevin till mycket festmat men kanske allra mest till en rejält saftig kalvstek.
Gå till toppen