Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bluffmisstänkta kvar i häkte

De mistänkta huvudmännen för firman 118 108 får sitta kvar i häkte tills efter nästa rättegång. De tre männen har redan varit häktade i exakt ett år.

Förundersökningen till rättegången om 118 108 är på 15 000 sidor.Bild: Peter Herkel
Beslutet kom efter en unik förhandling i domstolen. Veckans jävsskandal stoppade rättegången. Allt måste tas om.
De tre männen har redan varit häktade i exakt ett år i jätteutredningen som ingår i polisens Operation Draupner, riktad mot den grova organiserade brottslighetens ekonomiska ben.
Polisen slog till mot 118108 i januari 2013 efter lång tids spaning och kartläggning.
– Vi utgår ifrån att straffet i händelse av fällande dom blir minst två års fängelse med hänsyn till att vi fått tillstånd till hemlig avlyssning i målet, sa åklagare Anna Palmqvist för att motivera fortsatt häktning.
Alltså: under utredningsskedet har polisen presenterat delar av bevismaterialet för en domare med ansvar för hemliga specialåtgärder, som avlyssning. Och där har bevisen framstått som särskilt kraftiga.
Dagens förhandlings i Malmö tingsrätts säkerhetssal är en slags "rättegång light".
Häktningsdomaren har inte haft med ärendet att göra tidigare och måste få en grundläggande insyn i verksamheten i 118 108. Bolaget samlade in över fyra miljoner kronor på två år.
En del av de pengarna användes för att lösa kronofogdeskulderna för en av de misstänkta. En del av pengarna gick också till att betala kostnaderna för den fotboja en av dem bar som straff för tidigare brott. Allt enligt åklagaren.
Förenklat har personerna i 118108 ringt upp ensamföretagare över hela landet, särskilt äldre, och hävdat att den uppringde tidigare ingått ett avtal.
Tjänsten: "en företagspresentation". Exakt vad den innehåller förklaras aldrig i säljsamtalen.
Däremot är folket från 118108 mycket påstridiga, tilltalar de uppringda med förnamn, och hotar raskt med rättsliga påföljder om den uppringde inte betalar fakturan.
– Jag har tidigare sagt att de säljer luft, och det kan jag säga att jag vidhåller efter att ha gått igenom så mycket material, sa åklagare Bo Albrektsson om de 15 000 sidorna brottsutredning.
Den tidigare domaren Björn Serrander lyftes bort från målet tidigare i veckan efter att ha försökt hjälpa åklagarna med sin argumentation. Ett tydligt ställningstagande i skuldfrågan som "jävade ut" domaren.
Domstolen beslutade att på grund av jäv även byta ut resten av nämnden.
Åklagarna anser att det fortfarande finns risk för att de tre huvudmisstänkta påverkar vittnen i målet om de släpps fria - alltså kan få vittnen att ändra eller ta tillbaka sina berättelser.
Dessutom la åklagarna till häktningsskälet "flyktfara" inför fredagens förhandling - att de tre skulle sticka från landet för att hålla sig undan från det kommande straffet.
Försvarssidan pekar på att alla tre är unga - dryga 20 år gamla. Och lyfte även upp proportionalitetsprincipen: att ett frihetsberövande som häktning inte får pågå längre än det möjliga straffet för brottet. Flyktfara finns inte, menar försvararna, för ingen av de tre har tillräckligt stark anknytning till andra länder där de skulle kunna hålla sig undan exempelvis en all-Europeisk arresteringsorder.
Försvarets huvudsakliga invändning är att alla inblandade vid det här laget har sett hela utredningsmaterialet. Och vittnesförhören är inspelade. Därmed de tre inte längre förändra något.
Och så det som kanske uppfattas som självklart: alla tre förnekar brottet bedrägeri. De har varit med om försäljning med aggressiva metoder, men de har bara följt chefens order. Frågan är om denna påstådda chef någonsin har funnits.
Gå till toppen