Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Byggtvist på Erlandsdal prövas av HD

Högsta domstolen, HD, tar upp tvisten mellan de 60 villaägarna på Erlandsdal i Svedala och Myresjöhus. Domstolen ska pröva om det var fel av byggbolaget av använda enstegstätade fasader.

Villaområdet på Erlandsdal började byggas 1999 och de första villorna på Rapsfjärilsgatan och Rovfjärilgatan stod klara 2000.Bild: Håkan Röjder
– Det är positivt för oss att man verkligen prövar konstruktionen en gång för alla, säger Alf Rydberg, en av de boende på Erlandsdal.
Villorna i Svedala började byggas 1999. De första villorna stod klara 2000 och tre år senare gjordes en slutbesiktning. Villorna byggdes av Myresjöhus och försågs med enstegstätade fasader. En byggkonstruktion som innebär att ytterväggarna saknar luftspalter vilket gör att regn och fukt som tränger in inte kan ledas ut.
2010 gjordes omfattande fuktmätningar på villorna på Rapsfjärilgatan och Rovfjärilgatan. Av 690 fuktmätningspunkter visade 634 på förhöjda värden.
Villaägarna drog Myresjöhus inför rätta och i tingsrätten fick ägarna till 23 av 34 hus rätt. Byggföretaget dömdes att ersätta husägarna, en kostnad på runt nio miljoner kronor. Men i januari förra året rev hovrätten upp tingsrättsdomen. Husägarna blev utan ersättning.
Villaägarna överklagade till Högsta domstolen. Alf Rydberg säger att det har varit en lång väntan på beslutet och nu hoppas han att det blir en rejäl utredning av problematiken.
– Det är viktigt att vi får lägga fram vårt case ordentligt. Det här rör ju inte bara lilla Erlandsdal, det här rör ju varenda villaägare i Sverige som har en villa byggd på det här sättet, säger Alf Rydberg.
Efter den första prövningen kan frågan om en eventuell ersättning tas upp.
– Kommer man fram till att konstruktionen är felaktig så har Myresjöhus gjort fel och då får man avgöra vår möjlighet till ersättning, säger Alf Rydberg.
Själva processen i Högsta domstolen tar tid. Nu ges Myresjöhus tillfälle att skicka in ett skriftligt yttrande sen beslutar man hur målet ska handläggas.
– Det är först då man kan bedöma om det behövs förhandling eller om målet ska avgöras på handlingar. Nu vet man att processen är igång och att det kommer att ta ett tag i HD, säger Claes Söderqvist, justitiesekreterare i Högsta domstolen.
Gå till toppen