Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöelev näst bäst i Sverige

En av Sveriges bästa matteelever finns i Malmö. 15-åriga Julia Mysliwiec kom tvåa i en landsomfattande matematiktävling i helgen.

”Matematik tillåter dig att vara kreativ. Och så är jag rätt duktig på det.” Julia Mysliwiec om varför hon gillar matte.Bild: Axel Jönsson
När finalen i ”Högstadiets Matematiktävling” avgjordes i Stockholm skördade elever från Malmö och Lund stora framgångar. Däribland Julia Mysliwiec från Lindängeskolan som kom tvåa totalt – en poäng efter vinnaren.
– Lite surt känns det allt. Men jag är ändå glad över att vara tvåa i Sverige, säger hon.
Redan under lågstadiet kom Julia Mysliwiec på sig själv med att ”kluringarna” i matteboken var både enkla – och kul.
– Mina föräldrar lärde mig subtraktion och multiplikation och därför hade jag lätt för att hänga med på lektionerna.
Hennes lärare öser lovord över henne, och skvallrar om att Julia dessutom kan runt 400–500 decimaler av pi.
– Men det är lättare än man tror. Om du börjar med att memorera tio eller tjugo tal så upptäcker du snabbt hur lätt det är och sedan är det bara köra vidare, säger Julia Mysliwiec.
Det finns fler exempel på framstående matteelever i regionen: Björn Magnusson och Hugo Eberhard från Tunaskolan i Lund kom fyra respektive nia i tävlingen. Däremellan hittar vi 12-åriga AnnaLisa Rathsman från BMSL i Lund som kom sexa. Att tolvåringar överhuvudtaget tar sig till final är mycket ovanligt.
– Det kändes ju bra. Jag var mest med för att testa, men det gick bättre än så, säger AnnaLisa Rathsman.
Tillsammans med Julia Mysliwiec ingår hon i ”Pythagoras gäng”, en satsning där framstående grundskoleelever en gång i veckan samlas på Borgarskolan för att läsa gymnasiematematik.
– Det är jättebra sätt att komma vidare med matematiken. Visst kan man mamma hjälpa mig, men hon har inte den pedagogiska kompetensen som en gymnasielärare har, säger AnnaLisa Rathsman.
Gå till toppen