Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Spårvägsmotståndare bildar nytt FNL

Lund har fått ett nytt FNL. Nybildade partiet FörNyaLund har som mål att befria Lund från spårvägsprojektet. Sverker Oredsson blir ordförande och Anne Landin vice ordförande. I styrelsen finns också bland andra förra konsthallschefen Cecilia Nelson.

Sverker Oredsson.Bild: Julia Lindemalm
Föreningen Aktion för spårvägsfritt Lund (AFSL) har arbetat aktivt mot spårvägsprojektet. Nu får rörelsen också en politisk gren. På torsdagskvällen, efter ett möte med AFSL, stannade ett trettiotal personer kvar i IOGT-NTO:s lokaler på Bantorget och bildade det nya partiet FörNyaLund.
Namnet är medvetet dubbeltydigt.
- Det kan uttalas För nya Lund och det kan uttalas Förnya Lund. Och de som vill kan förkorta det FNL, säger Sverker Oredsson.
Han har varit ordförande i AFSL, men ska nu lämna den posten för att istället leda FNL. Men AFSL och FNL kommer att ha ett nära samarbete.
FNL ska ställa upp i kommunalvalet i år. Ett kommunalt handlingsprogram kommer att utarbetas och presenteras i mars, men än så länge är det bara i kollektivtrafikfrågan som partiet tagit ställning. FNL menar att det finns bättre alternativ för modern kollektivtrafik än spårväg.
- Självfallet kommer frågan: varför ska vi bilda ett parti? Ett svar på detta är att vi menar att det finns ett demokratisk underskott. Vi har de nu existerande partierna och allesammans vill ha en spårväg i Lund. Samtidigt märker vi i hög grad att det finns en växande opinion mot detta och då är frågan vad dessa människor ska rösta på. Om man, som vi, tycker att detta är en viktig fråga ska man ha möjlighet att rösta på detta parti som nu har bildats, säger Sverker Oredsson.
Oredsson säger att han räknar med att partiet tar 3-4 mandat i kommunalvalet. Partiet ska befinna sig mellan blocken och försöka utnyttja sin ställning.
- Vi är beredda att samarbeta i första hand med de partier som går oss till mötes. Går inga partier oss till mötes lägger vi gissningsvis ner våra röster när man utser typ ordförande och så, säger Sverker Oredsson.
- Vi vet ju dessutom att det inom de övriga partierna finns de som är kritiska mot spårvägar och vill ha alternativ. Det är bara det att partipiskorna viner mycket effektivt och att de inte vågar komma till tals offentligt. Men de uttalar sig mycket tydligt inom partierna, fyller styrelseledamoten Johan Augustsson i.
Sverker Oredsson har en bakgrund som folkpartistisk politiker och har bland annat varit ordförande i kommunstyrelsen. Men i styrelsen finns också personer med bakgrund i andra partier, som Marie Henschen som varit aktiv i Miljöpartiet och Lunds förra konsthallschef Cecilia Nelson, som tidigare varit C-politiker i Lomma. Övriga styrelseledamöter är Anne Landin, som är vice ordförande, Kerstin Frygner, Tove Persson och Kent Salomonsson.
Gå till toppen