Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Spelvärlden hyllar ung Malmökille

Malmökillen Joar Lisberg Jakobssons indiespel har gjort en oväntad braksuccé på Kickstarter och var fullfinansierat efter bara två och en halv dag. Just nu håller han på att vänja sig vid känslan av att bli ihjälälskad av den internationella indiespelsbranschen.

Joar Lisberg Jakobsson, nyutexaminerad grafisk designer från Malmö, har den senaste veckan gjort succé på finansieringssajten Kickstarter med prototypen till sitt indiespel ”Rain World”. En stor del av den internationella indiespelsvärlden tävlar om att dränka honom i superlativ och han har gjort fler onlineintervjuer än han kan hålla räkning på vid det här laget.
Spelet var finansierat till 60 procent efter en dag, helfinansierat efter två och en halv dag, låg som dagens tips från Kickstarters personal, och är i skrivande stund uppe i nästan 37 000 dollar, av önskade 25 000.
– Det är tydligen väldigt ovanligt att ett spel får så många backare på Kickstarter så snabbt och uppmärksamheten från indiespelhåll, en värld jag är rätt så oinsatt i, har varit helt oväntad. Jag är en blandning av omtumlad, smickrad, överväldigad och skräckslagen, säger Joar Lisberg Jakobsson.
Han illustrerar, ritar och har pillat med spel sedan han var 14–15 år men spelar inte spel själv idag. ”Rain World” har han sysslat med på lediga stunder i tre år, som en läroutmaning, utan några större tankar på vad han skulle göra med det.
– Att det blev just ett spel beror på att spel är den bredaste konstform vi har idag. En tavla kan vara med i en film, men en hel film kan inte vara med i en tavla. En hel opera kan vara med i ett spel. Och en hel film, en hel roman och ett helt musikstycke. Men ingen av de där andra konstformerna kan ha ett interaktivt spel i sig. Där hamnar spelet högst upp i hierarkin.
Med ”Rain World” kände han till slut att han ägnat så mycket tid åt det att det skulle vara bortkastad tid att bara lämna det åt sitt öde. Via en blogg på nätet kom han i kontakt med en musiker med artistnamnet James Primate som erbjöd sig att göra musiken till spelet.
– Jag var länge väldigt bestämd med att hela spelet skulle vara gratis, något jag gjorde vid sidan av. James däremot såg potentialen, är betydligt mer utåtriktad och började dra i det. Nu har han en större roll än bara musiken, han är projektledare och drivande.
”Rain World” går ut på att hjälpa en mjuk och snabb varelse att överleva i en kall, fientlig och dystopisk uråldrig värld.
– Karaktären hade inget namn men när vi lade ut en film på Youtube utbrast någon i kommentatorsfältet: Slugcats! Det namnet är alltså bara några veckor gammalt och absolut inget planerat, men nu verkar det som om det är en slugcat (snigelkatt).

Joar Lisberg Jakobsson

Född 1989.
Uppvuxen i Vitemölla och i Malmö.
Bosatt i Stockholm.
Utbildad vid Malmö Högskola, praktik i Sydkorea, har arbetat som grafisk formgivare i Ghana.
Gå till toppen