Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spirit och Malmströms hotas av konkurs

De skånska modekedjorna Spirit och Malmströms & Co saknar tillgångar för obetalda skulder på 75 miljoner kronor. Ägarna hoppas nu rädda butikskedjorna genom en företagsrekonstruktion.

– Statistiken för företagsrekonstruktioner är tyvärr negativ. Ägarna har ofta en övertro på den egna verksamheten vilket innebär en klar risk för att det hela slutar i en konkurs, säger advokat Ingmar Grönvall i Helsingborg som fått i uppdrag att hantera rekonstruktionen.
Spirit och Malmströms & Co är båda dotterbolag i modekoncernen Modebolagen i Malmö AB. De två kedjorna består i dag av totalt femton butiker i Skåne. Fram till för två år sedan drev koncernen närmare trettio modebutiker i regionen där även butiksnamn som Marty, Esprit, Gant och Sand ingick. Mer än hälften av koncernens butiker har sedan dess sålts vidare eller lagts ner.
– Bara i höstas avvecklade vi sex butiker. Vår bild är att det för närvarande finns en överetablering i regionen, men på sikt när befolkningen växer ser läget annorlunda ut, säger Lars Wilander, vd i Malmströms/Camilla AB och huvudägare i koncernen.
Han vill inte närmare kommentera hur han hoppas att krisen ska kunna lösas, men advokat Ingmar Grönvall berättar att den nuvarande ägaren för samtal med externa intressenter för att på det viset få in friskt kapital i bolaget.
– Förutsättningen för att borgenärerna ska vara intresserade av en ackordsuppgörelse är att det finns nya tillgångar i bolaget, säger han.
Ett företag som hamnar i betalningssvårigheter kan begära om företagsrekonstruktion istället för konkurs om det anses finnas framtidsutsikter för bolaget. Borgenärer utan företrädesrätt, i det här fallet främst leverantörer, kan då komma överens om en ackordsuppgörelse som innebär att Spirit och Malmströms & Co bara behöver betala en mindre del av de befintliga skulderna. De båda modekedjorna har idag skulder till vardera 75 leverantörer.
– Ackordet brukar landa på 25 procent. Men det förutsätter att en bred majoritet av borgenärerna kommer överens om ett ackord, säger Ingmar Grönvall.
Lars Wilander ser företagsrekonstruktionen som ett sätt för honom att hjälpa personalen i bolaget, eftersom det enda alternativet skulle vara en konkurs.
– Vi måste hitta tillbaka till den inriktning som varit kännetecknande för Malmströms och Camilla och som vi höll fast vid till för cirka ett och ett halvt år sedan, säger Lars Wilander.
Företagsrekonstruktionen inleddes den 17 januari. Sedan dess får de båda kedjornas 160 anställda sin lön genom den statliga lönegarantin.
Ska rekonstruktionen av bolaget bli framgångsrik måste den ske snabbt, menar Lars Wilander.
– Arbetet behöver vara slutfört inom tre veckor. Senast 15 mars måste vi vara livskraftiga igen om vi ska ha någon chans att hävda oss när vårsäsongen drar igång, säger Lars Wilander.

Fakta

Modebolagen i Malmö AB ägs av Lars Wilander, 80 procent, Jesper Börresen, 10 procent samt GSL, 10 procent. Företaget grundades 1916 under namnet Malmström & Co. Grundare var Lars Wilanders morfar.
Under 1970-talet tog Lars Wilander över företaget. Han utvidgade verksamheten genom att köpa modeföretaget Camilla och Martybutikerna. Modebolaget har även ägt MQ-butiker.
Gå till toppen