Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett erbjudande man inte kan säga ja till

På lördagskvällen gav president Viktor Janukovytj de två oppositionsledarna Vitalij Klytjko och Arsenij Jatsenjuk ett erbjudande man inte säger nej till. Men det gjorde de. 

Jatsenjuk, som är ledare för den fängslade före detta premiärministern Julia Tymosjenkos parti, fick ett erbjudande om premiärministerposten. Den populäre före detta boxaren Klytjko erbjöds posten som vice premiärminister.
Utspelet var ett mästerligt drag i Janukovytjs politiska spel. Hur Klytjko och Jatsenjuk än gör så förlorar de. Och den tredje oppositionsledaren, nationalistpartiet Svobodas ledare Oleg Tiahnybok, fick inget erbjudande alls.
Tillsammans med de två andra oppositionsföreträdarna hoppas president Janukovytj kunna genomföra de reformer som Ukraina behöver. Det meddelade Janukovytjs företrädare efter ett långt möte med oppositionsföreträdarna i presidentens pampiga kontor, bakom kravallpolisens försvarslinje i centrala Kiev, bara några hundra meter från demonstranternas barrikader.
Janukovytj utlovade på lördagskvällen också flera andra eftergifter till demonstranterna. Problemet är bara att ingen av dem litar på honom.
Det var hans plötsliga kursändring från EU-avtal till närmare samarbete med Vladimir Putins Ryssland som för två månader sedan ledde till de största demonstrationerna i Ukraina sedan den orangea revolutionen 2004. Det var hans repressiva lagar från den 16 januari som ledde till en plötslig upptrappning och våldsamma sammandrabbningar med polisen.
Lagarna, som inför hårda straff för otillåtna demonstrationer och kraftigt begränsar yttrandefriheten, klubbades i strid mot gällande procedur. FN:s människorättschef Navi Pillay har uppmanat den ukrainska regeringen att upphäva lagarna.
Nu säger Janukovytj i stället att justeringar i lagarna "kan diskuteras". Också ändringar i konstitutionen för att minska presidentens makt "kan diskuteras". Fängslade demonstranter kan komma att släppas. Men först måste demonstranterna dra sig tillbaka från barrikaderna på Hrusjevskyjgatan och lämna alla ockuperade byggnader, både vid Självständighetstorget i Kiev och i alla andra städer där demonstranter ockuperat administrativa byggnader.
De militanta nationalister som de senaste dagarna stått vid barrikaderna på Hrusjevskyjgatan kommer aldrig att lyda uppmaningar från oppositionsledarna att dra sig tillbaka – de lyder inte någon. Men inte heller den stora majoriteten fredliga demonstranter som samlat sig på Självständighetstorget kommer att nöja sig med Janukovytjs förslag.
Om oppositionsledarna hade tagit emot Janukovytjs sluga erbjudande skulle de ha förlorat det lilla stöd de fortfarande har bland demonstranterna som frusit på Kievs gator i två månader. Om de hade tagit emot erbjudandet skulle de dessutom att dessutom att hänsynslöst spelas mot varandra och dribblas bort av den mästerlige politiske manipulatören Janukovytj.
Nu har han gett oppositionen ett erbjudande som ser ut som en kompromiss. Oppositionen har sagt nej. Janukovytj kan två händerna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen