Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisen gjorde egen anmälan om hatbrott

Sångaren Rickard Söderberg attackerades i fredags kväll med stenar och ägg på väg hem från repetitioner vid Malmöoperan. Nu har polisen gjort en egen anmälan.

Rickard SöderbergBild: TT
Det var efter repetitionerna av musikalen "Rebecca" på Malmö opera som attacken inträffade. Från en bil vid Magistratsparken kastade någon ägg och stenar mot honom och träffade hans ben och cykeln.
– Jag skrev en anmälan om ofredande, så snart jag hörde om händelsen i media. Det här handlar om ett hatbrott, med ett högre straffvärde än andra ofredanden, säger Malmöpolisens inre befäl Mats Attin.
Under lördagen var polisens tekniker ute och sökte äggskal på platsen där sångaren överfölls, för att om möjligt kunna hitta fingeravtryck. Men det fanns inga kvar på den trafikerade vägen. Inte heller fanns några övervakningskameror som dokumenterat händelsen. Polisen hoppas nu att någon som passerat S:t Johannesgatan vid 23-tiden på fredagen och sett den stillastående bilen ska höra av sig. 
– Just nu ser det lite mörkt ut, men vi ger oss inte, säger Mats Attin.
Det är inte första gången Rickard Söderberg utsätts för attacker. För något år sedan slogs han ner på samma gata och han har fått ägg kastade mot fönstren i sin bostad.
Rickard Söderberg är en känd person inom hbtq-rörelsen, något som kan ligga bakom attackerna.
– Jag tror att det fortfarande kan vara provocerande att säga att man ska få se ut som man vill, älska vem man vill, få klä sig hur man vill. Det sticker tydligen fortfarande i ögonen på folk.
Rickard Söderberg är ofta engagerad vid Malmöoperan men syns även i andra sammanhang. Förra året ledde han ett av lagen i TV4:s ”Körslaget”.
– Som offentlig person har man ett ansvar att stå upp för saker som man tycker är viktiga. Jag har några frågor som jag brinner för och hbt-frågan är en sådan, säger han.
Även han har nu polisanmält händelsen.
– Inte för att jag tror att det här kan klaras upp utan för att det ska finnas registrerat om någonting allvarligt skulle hända senare.
Några andra åtgärder för att skydda sig mot liknande attacker tänker han inte vidta, säger han:
– Nej, jag vill inte ge dem den makten över mig, jag fortsätter med mitt liv som vanligt.
Gå till toppen