Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tidernas falafelkamp blev kikärtsbitande jämn

Malmö och hela Sverige har fått en ny gastronomisk kung. Nu pressas Falafelredaktören att avslöja vad som ska hända med den framgångsrika falafelbloggen.

Man kan inte tänka väl, älska väl, sova väl, om man inte har ätit väl.
Det rådde en närmast vördnadsfull stämning när finalisterna anlände. Troligtvis var det vetskapen om att kockarna som steg in bar svart bälte i Malmös nationalrätt som påverkade atmosfären i Värnhemsskolans restaurangkök, falafelkampens Colosseum.
De kom till finalen med den speciella glans som bara omger riktiga mästare. Det var inte kockkläderna som lyste, snarare yrkesstoltheten. Viljan att skapa konst med föda. Att föra Malmös stolta falafeltradition vidare.
De hälsade på varandra, nickade respektfullt. På samma sätt som målvakter ur motsatta lag hälsar på varandra inför en match. Erkännande.
Beväpnade till tänderna var de, för falafelkampen är som namnet antyder en kamp och i en sådan måste någon segra. Laddade med grönsaker, deg, olja och falafelpress (aleb falafel).
Uppstickaren Baghdads representant Firas Khadir och tungviktaren Orient House of Falafel No 1:s Ahmad Iskandarani. De starkaste av de arton toppställen från Rosengård till Limhamn som falafelkampens jury testat.
Av alla falafelställen i Sverige är de bäst. Deras supportrar hade hört av sig till Falafelbloggen och försökt påverka finalresultatet flera dagar i förväg. Utan att lyckas, naturligtvis.
Låt mat vara medicinen och låt medicinen vara mat.
Värnhemsskolan var noga med att både finalister, jurymedlemmar och Falafelredaktören skulle ha vita laboratorieliknande kockkläder på sig. Det illustrerade falafelkampens kliniskt vetenskapliga utstrålning på ett utmärkt sätt.
Firas Khadir, vars Baghdad på bara några år utvecklats från en liten vagn till en mysig restaurangbyggnad, förmedlade ett orubbligt lugn.
– Jag är inte nervös. Det spelar ingen roll vad som händer, nu när jag kommit till finalen. Jag kan det här. Jag ska göra perfekta falafelrätter. Jag har jobbat på restaurang sedan jag var tolv år och bodde i Irak. Därefter har jag studerat och arbetat på restaurang i Jordanien, Syrien och Malmö.
Ahmad Iskandarani var något mer spänd. Men också taggad.
– Klart det är lite nervöst. Men jag minns att min farfar Sadoo sa att bra jobb lönar sig med tiden. Jag var där när han sa det till min far, Youssef, att ”vinsterna brukar komma senare. Det kan ta flera år men när vinsterna kommer så kommer de stort”, sa den unge falafelkocken som har mycket falafelhistoria att axla med tanke på släkten Iskandaranis och Falafel No 1:s falafeltradition.
Gröna bollar, en ljuspunkt i tillvaron när allt annat i vardagen är Malmödass och sjuttiotalsgrått.
Falafelredaktören bad om fair play och sa till finalisterna att de inte fick krossa varandras falafelbollar. Vilket inte lät så kul som jag först hade trott.
Kampen blev juste men nästan olidligt jämn och spännande. Allt avgjordes i sista kategorin, när jurymedlemmarna Måns Renntun, Anna Storåkers och Fatina Masri valde vinnare. Ställningen var 5–4 till Baghdad efter smak, grönsaker och såser när kategorin ”utformning” vände på hela kampen. Orient House fick juryns samtliga röster.
Ahmad Iskandarani var rörd när han tog emot priset, utformat av självaste Adam von Gertten.
– Det här är stort. Min pappa var här och såg på. Nu ska vi satsa ännu mer och fortsätta växa, sa han.
Det är a och o att kikärtorna är riktigt mjuka så man kan mala dem riktigt fint.
Många vill veta vad som nu ska hända med Falafelbloggen. På måndag kallar jag därför till presskonferens i The Orient House of Falafel No.1 på Österportsgatan klockan 11.01.

18

falafelställen har testats i Sydsvenskans stora, historiska falafelkamp. Varje gång deltog tre jurymedlemmar. Totalt har 22 olika jurymedlemmar testat 53 falafelrätter. 58 inlägg har publicerats i Falafelbloggen sedan starten den 7 december.

GRUNDSERIEN

1. Baghdad 4,2
2. Orient House 4,0
3. Jalla Jalla 3,8
4. Värnhems Falafel 3,8
5. Nobel Falafel 3,6
6. Ammos 3,3
7. Möllans Habibi 3,3
8. Folkets Falafel 3,2
9. Laziza 3,2
10. Shawarmaspecialisten 3,1
11. Marina 3,0
12. Badrans Super Falafel 3,0
13. Babylons Grill 2,8
14. Sara2,6
15. Falafel no 1, Rosengård, 2,6
16. Bay Rock Palace 2,2
17. Falafel no 1, Triangeln, 2,1
18. No 28, Limhamn (diskad)
Gå till toppen