Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Cecilia Nebel

Vem ger den väckande kyssen?

Visioner och handlingskraft är allt som behövs. Förutsättningar finns för ett pulserande och levande centrum.

Det är lördag den 3 juni 2017. Solen gassar redan tidigt på förmiddagen och vi cyklar till spårvägshållplatsen* uppe på Brunnshög. Barnen vill åka till Lundagård – vi också.
Det är svårt att tänka sig att parken mellan Domkyrkan och Universitetshuset för bara några år sedan var ett dåligt upplyst gyttjehål – otryggt och trist.
Nu är det hjärtat i Lunds centrum. Efter att stadsträdgårdsmästaren fattade det djärva beslutet att glesa ut bland de hundraåriga träden släpptes ljuset in i parken. Nu känns det välkomnande och tryggt här även på kvällarna.
Framför AF spelar några pensionärer bouleturnering på den nya banan. På utomhusscenen riggar musiker för lunchkonsert. Till Kungshuset, där filosoferna tidigare höll till, är det redan kö till experimentstationerna som flyttats ner från Vattenhallen.
Vår nioåring springer upp till andra våningen för att fortsätta rita på sitt serietecknaralbum, ett projekt i skrivarverkstaden. Jag köper ekologiskt kaffe i riktig kopp med öra och plockar Sigrid Combüchens senaste ur hyllan. Från bokcaféet har vi utsikt över de mindre barnen som härjar på den fina temalekplatsen precis bredvid. Tänk att det tidigare inte fanns en enda lekplats mitt i centrum!
Ett stenkast bort, på Domkyrkoplatsen, spelar lördagslediga Lundabor schack, fikar, solar eller leker runt den nya stora fontänen. Vi kryssar mellan alla människor och viker runt hörnet in på Stortorget som myllrar av blom- och grönsaksförsäljare. Torget har verkligen levt upp sedan torghandeln flyttade hit.
Lunchen äter vi på Botulfsplatsen. Tänk när det var bussar här – det var ju inte klokt egentligen. När hållplatserna äntligen flyttades till Bankgatan förvandlades Botulfsplatsen till det ”Lilla torg” som Lund så länge saknat. Nu springer krögarna ut och in från Saluhallen med libanesiskt, indiskt, franskt och svenskt.
Under lunchen pratar vi om hur det var i Lund för bara några år sedan. Lunds centrum höll på att förvandlas till museala rester av en svunnen tid. Alla pratade bara om Brunnshög. Förvandlingen kom när Lundaborna tog saken i egna händer, satte sig ner med en grupp handlare, politiker, krögare och några filantroper och bestämde sig för att lyfta Lunds centrum.
Lördag den 25 januari 2014. De smala pittoreska gränderna, Domkyrkan, restaurangerna och de små butikerna lockar. Men bra kan bli bättre.
Lund behöver väckas ur sin Törnrosasömn – och kanske är det en befrielsefront den här stan behöver. Frågan är bara om det blir Sverker Oredsson, ledare för Lunds nyaste parti ”FörNya Lund” med förkortningen (FNL), som delar ut den förlösande kyssen?
* Gillar du inte spårvägar? Byt ut "spårvägshållplatsen" mot "busshållpatsen" i andra meningen. Tada!

Visionsfyrverkeri i Lund

Vad har du för drömmar om Lunds centrum? Mejla oss på lund@sydsvenskan.se och berätta om dina visioner. Tala gärna om vem du är och var vi kan nå dig.
Gå till toppen