Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Malmöbo debuterar med bok om hamnen

Se här en bok som möjligen kan reta gallfeber på invånarna i ett av Malmös mest segregerade bostadsområden: Sanna Hartnors debutbok handlar om en plats misstänkt lik Västra hamnen.

Bild: Emma Larsson
Hon kallar ”Hamnen” för en sorts undersökning. Under en novemberpromenad ute vid vattnet i Malmö såg hon en kvinna sticka ut huvudet genom en dörr och kalla in två pojkar som åkte skateboard. Det skulle ju snart bli mörkt.
Och därmed försvann de absolut enda personer som just då rörde sig i området.
– Det var en märklig atmosfär. Mycket melankoliskt. Jag ville gräva lite mer i det. Vilka bor här? Varför vill de vara så nära kanten som möjligt till det okontrollerbara havet, trots att de är personer som ofta kan kontrollera väldigt mycket i sina liv? Jag tror kanske att den som bosätter sig på sådana här platser önskar sig så lite slump som möjligt, säger Sanna Hartnor när Sydsvenskan träffar henne på det som man kan tolka som bokens spelplats.
Lyriken som uttrycksform valde Sanna Hartnor av osentimentala skäl:
– Jag tycker att lyrik är ett underbart effektivt sätt att uttrycka sig på. Poesi kommer till saken. Man behöver inte spika och slipa och måla, man kan skriva ”röd pall” om det är det man vill ha sagt.
Så här kan det se ut i Sanna Hartnors bok:
vädret härjade
i de boendes ansikten
det skulle med tiden
möblera om dem helt
Det är inte långsökt att tänka sig att någon del av Sanna Hartnor vill retas lite med sin text.
– Men det är absolut inte så att jag vill provocera. Samtidigt är det helt och hållet ofrånkomligt. Om man tittar noga, då ser man det absurda i allt i livet, säger hon.
Och om någon skulle avfärda Sanna Hartnors bok som en studie i avundsjuka, så skulle hon avfärda den kritiken lika snabbt.
– Så enkelt är det inte. Boken handlar inte bara om klass, att jag ska peka och porträttera. Det är många som drömmer om att ha det såhär. Det är en ganska allmängiltig dröm, som jag vill peka på. Det som bor i den. Och man får vara noga med att skilja på personerna som förekommer i min bok och personerna som bor i Västra hamnen i verkligheten. Det är inte samma personer. Det finns identiska områden på många andra platser, som Hammarby sjöstad i Stockholm, i Halmstad, i Köpenhamn ...
Sanna Hartnor ser ”Hamnen” som ett försök att koda av retoriken i byggnader och miljöer, att försöka granska arkitekten och stadsplanerarens sätt att förklara verkligheten. I framtiden vill hon arbeta mer på samma sätt, och hon skissar just nu på att göra – en mattebok.
– Ja, en bok om matematik, med poesi och färg och form, som ska kunna användas som lärobok. Men utan tal.

Sanna Hartnor

Född: I Veberöd 1986.
Familj: Två systrar, mamma och pappa.
Bor: Har bott i Köpenhamn, Landskrona, Lund, S:t Petersburg, Cork på Irland och nu i Malmö. Har dock aldrig bott i Västra hamnen.
Aktuell: Med bokdebuten ”Hamnen”.
Yrkesliv: Jobbar i klädaffär, spelar som trubadur på pubar, pluggar litteraturvetenskap.
På fritiden: Nästan samma saker som jag gör när jag jobbar. Spelar, skriver och tycker om att resa.
Läser just nu: ”Expeditionen” av Bea Uusma.
Gå till toppen