Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Tortyr har blivit lönande industri

Polis i flera länder i Europa utreder nu utpressning av exileritreaner vars anhöriga flyktingar torteras i Egypten.
Det första kända fallet, mot en svensk-eritrean, tas nu upp igen i Svea hovrätt.

I juni i fjol fälldes två män för försök till grov utpressning av den svensk-eritreanska människorättsaktivisten Meron Estefanos. Hon pressades på över 200 000 kronor i lösesumma för en man som kidnapparna trodde var hennes kusin.
Indrivarna i Sverige var via en mellanhand kumpaner till kidnapparna som torterade mannen i Sinai. Men männen ansågs inte förstå till fullo varför pengarna drevs in, så straffen blev skyddstillsyn respektive en månads fängelse.
Alla parter överklagade och i dag börjar en ny rättegång, i Svea hovrätt.
Tortyr-utpressningen i Sinai sker fortfarande i industriell skala enligt människorättskällor. Enbart i Sverige har tiotals, om inte hundratals, familjer utpressats. Ändå var det svenska rättsfallet unikt eftersom kidnapparna hade lokala kumpaner som anmäldes och kunde dömas. Men ärendet är inte längre det enda i sitt slag. Ytterligare ett svenskt fall anmäldes under senhösten.
– Tyvärr kommer vi inte vidare, för målsägarna vill inte prata med oss. Vi vill utreda men vi kan inte, säger Pia Thevselius, biträdande chef på Rikskriminalpolisens utredningssektion.
Nu rapporteras om liknande ärenden i Schweiz, Norge, Nederländerna och Frankrike enligt Meron Estefanos och EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP), som engagerat sig i frågan.
Inget fall har dock nått så långt och flera utredningar har samma problem med utpressade som när det kommer till kritan inte vågar vittna.
– Vi vet att detta förekommer runtom i Europa men något samlat agerande finns inte, säger Olle Schmidt, som hoppas att Europol ska utreda brottsligheten närmare.
Europol ska inom kort bli klar med en sondering av förekomsten av tortyr-utpressningen i medlemsländerna. Något land kan då begära att en särskild utredningsgrupp tillsätts. Thevselius tror att så kan bli fallet.
– Om Europol kan skapa sig en gemensam bild av det här blir vi mer slagkraftiga och kan hjälpas åt.

Flyktingar kidnappas och säljs till ligor

Unga flyktingar kidnappas, ofta vid flyktingläger i Sudan. De säljs till beduinligor i det laglösa Sinai i Egypten.
Där torteras de medan deras familjer runtom i världen, bland annat i Sverige, utpressas på hundratusentals kronor. Telefonterror är standard.
Israeliska organisationer uppskattar att 4 000 flyktingar dött i Sinai och att minst 5 000 av dem som nått Israel har torterats.
Israel har 53 000 asylsökande afrikaner varav 36 000 från Eritrea.
Källor: UNHCR, PHR, HMW TT
Gå till toppen