Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Vi kan inte höja skatten varje år”

Det nya toppnamnet i regionen, Henrik Fritzon, utlovar ett pengaregn över vården om S vinner valet i höst.
Men utrymmet att höja skatten är begränsat, säger han. Och han inser att partiet får problem om det inte infriar sina löften snabbt.

Tipset kom snabbt till redaktionen:
”Är verkligen Henrik Fritzon metallare, som han skriver på sin nystartade blogg?”
Inte ens personer som känner honom trodde att förre filosofistudenten, tidigare studentkårspolitikern och kostymklädde s-politikern från Jönköping hade jobbat på ett fabriksgolv.
Det har nu gått en vecka sedan partiets valberedning avslöjade att Henrik Fritzon föreslås som partiets toppnamn i regionen.
Den 15 februari väljs han formellt.
Det svåra blir inte att vinna regionvalet i september, säger Henrik Fritzon segervisst, där han sitter i fåtöljen på Socialdemokraternas kansli i Skånehuset och dricker kaffe.
– Det blir efteråt, att få ordning på den skånska sjukvården. Vi kommer att ha oerhörda förväntningar på oss om att vända utvecklingen snabbt.
Ungefär en månad efter valet kommer beskedet om en skattehöjning, säger han, efter att den nya majoriteten bildats.
– Men vi kan inte höja skatten varje år, möjligen två gånger på en mandatperiod.
Och så säger han som femklöverns politiker brukar säga: ”Vi måste jobba med kostnadseffektivitet för att göra sjukvården hållbar ekonomiskt på lång sikt.”
– Personalen är så trött på detta, men om vi ska överleva långsiktigt måste vi det.
Han har föreslagit ett symboliskt kontrakt med de sjukvårdsanställda, ungefär samma som regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) presenterade för några år sedan.
Mot löfte om att jobba för en effektivare sjukvård lovar Henrik Fritzon att vården ska få mer pengar, inte utsättas för ”omotiverade omorganisationer” och att klinikerna ska få behålla tid och pengar som de sparar på att arbeta smartare.
– Jag kan lova att inte säga upp en enda person för att vi effektiviserar arbetsformer.
Vad är en omotiverad omorganisation?
– Jag upplever att femklövern har flyttat runt verksamheter utan en fast röd tråd. Det har varit ett laborerande och experimenterande. Det är väldigt dåligt ledarskap.
Henrik Fritzon räknar upp några exempel: flytt mellan Malmö och Lund av käkkirurgi, sluten öron-näsa-hals och strålning för cancersjuka.
Han påstår att S-politikerna har en annan inställning till vårdpersonalen än den nuvarande ledningen.
– De ser inte personalens kunskap som en resurs, utan kläcker idéer i en liten grupp och trycker ut dem i organisationen.
Att vara ute mycket bland de 32 000 anställda är ett sätt att fånga upp förslag, ett annat är att se till att skapa en organisation som är så öppen att missnöje förs vidare från golvet till toppen, säger Henrik Fritzon.
– Det får inte vara så att information faller ifrån på vägen, att man inte vågar uttala kritik. Det tror jag är en attitydfråga.
Varför tror du att du är föreslagen som Socialdemokraternas toppnamn?
– Jag har haft ett av de tyngsta uppdragen under gruppledaren och jag har funnits med centralt. Men jag gissar att partivännerna tror att jag kan föra ut budskapet och att jag har förmåga att leda Region Skåne.
Vilken är din vision för Region Skåne?
– Att erbjuda alla invånare så bra vård att vi bidrar till att göra samhället lite rättvisare. Idag finns många orättvisor i samhället och tillgången till sjukvård är en av dem. Man får av strukturella orsaker inte lika bra vård om man tillhör låginkomsttagare. Människor från övre klasskikt får bättre vård och tillgängligheten ser olika ut geografiskt.
Hans mål är en köfri sjukvård, att alla patienter ska få en bokad tid för behandling direkt.
Kötiderna brukar han och den styrande majoriteten ofta debattera i regionfullmäktige. Då påpekar politikerna från femklövern gärna att väntetiderna var längre när S styrde för åtta år sedan.
– Om jag ska säga något positivt om borgarna så har de kortat köerna på vissa områden. Det kan jag ge dem. Men det är fortfarande väldigt dåligt om man jämför med andra landsting.
I regionen förs ständigt debatter mellan blocken om fördelar och nackdelar med vårdval. Henrik Fritzon hör till de hårdföra motståndarna mot vårdval inom specialistvården. Men hälsovalet, de privata vårdcentralerna, vill han ha kvar, och lovar att S-politiken inte ska leda till att de måste stänga.
Vilka vårdval som S vill riva upp kan han inte ge svar på ännu.
Socialdemokraterna i regionen kan tänka sig ett samarbete med alla partier utom Moderaterna och Sverigedemokraterna. Även det nybildade Vårdpartiet i Skåne skulle kunna ingå i en koalition, säger Henrik Fritzon.
Henrik Fritzons politiska förebild är Richard Sandler, socialdemokratisk statsminister på 1920-talet, som bildade arbetarrörelsens bildningsförbund, ABF.
Även Henrik Fritzon, tidigare ABF-ombudsman, ser sig som folkbildare.
– Jag tycker att det är viktigt att man i rollen som politisk ledare inte bara pratar om de dagsaktuella frågorna eller politiska floskler, utan även om grundläggande politiska samband.
Hur var det då med metallaren Henrik Fritzon?
Han ser nästan lite generad ut när det kommer på tal.
– Det är inte mycket att skryta med som arbetslivserfarenhet, men det är min enda. Jag jobbade nästan ett år med att montera motorsågar på Husqvarna.

Henrik Fritzon

Ålder: 41 år.
Bor: I Degeberga.
Gör: Sjukvårdspolitiker för S i Region Skåne.
Aktuell: Föreslagen som gruppledare för S i regionen.
Familj: Gift med S-politikern Heléne Fritzon, har en son och fyra vuxna bonusbarn.

Tre vallöften

1 Avgiften för att gå till akutmottagningar ska sänkas från 450 till 300 kronor och avgiftsfri vård införas för ungdomar till och med 19 år.

2 Inga privata vårdcentraler ska behöva stänga.Hälsovalet ska vara kvar, men andra vårdval kan komma att rivas upp.

3 Inga stora avgiftsförändringar i kollektivtrafiken.

Gå till toppen