Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Antonia Ax:son Johnson delägare i vattenreningsbolag

Antonia Ax:son Johnson går in som delägare och finansiär i det skånska vattenreningsföretaget Alnarp Cleanwater Technology.

Inträdet sker genom en nyemission där kapitalförvaltningsbolaget Altocumulus, som ingår i Axel Johnsson Gruppen, köper tjugo procent av vattenreningsföretaget.
– Våra nya delägare vill inte att vi offentliggör hur stort tillskott det här ger till vår ekonomi, men jag kan berätta att det handlar om ett väsentligt antal miljoner, säger Yngve Svensson, vd på Alnarp Cleanwater.
Bolaget, som funnits sedan 2008, har tagit fram ett biologiskt och kretsloppsbaserat system för vattenrening i områden som inte är anslutna till de kommunala avloppsnäten.
Enligt Naturvårdsverket finns det i Sverige idag cirka en halv miljon enskilda avlopp som behöver åtgärdas. Utsläpp av orenat avloppsvatten hotar sjöar och vattendrag genom övergödning och syrebrist. En central del i systemet från Alnarp Cleanwater är att det medför en hög återvinning av fosfor, ett viktigt grundämne i jordskorpan.
System från Alnarp Cleanwater finns installerade i anläggningar runt om i Sverige och några pilottester pågår i andra länder.
– Vi har ambitioner att etablera oss utomlands, men i det här läget ska våra ökade resurser i första hand användas till att förstärka vår position här hemma. Det finns väldigt mycket som behöver göras i Sverige, säger Yngve Svensson.
Gå till toppen