Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brist på uppsåt friade från våldtäkt

Den 21-åriga kvinnan hade minst två promille alkohol i blodet vid samlaget. Hon befann sig i en särskilt utsatt situation, anser Göteborgs tingsrätt. Men domstolen friar ändå den våldtäktsmisstänkte 46-årige mannen.
– Jag ser det hela som en bekräftelse på vad vi har befarat, att det lilla steget som vi tog efter åtta år och ändrade från ”hjälplöst tillstånd” till ”särskilt utsatt situation”, inte betyder någonting i praktiken, säger Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt.
Det var den 1 juli som den senare skrivningen började gälla i sexualbrottslagen.
Enligt tingsrätten kan det i Göteborgsfallet inte bevisas att han hade uppsåt att våldta henne eller var medveten om att hon var berusad.
En nämndeman anser däremot att det är uppenbart att 46-åringen förstått det och utnyttjat situationen. Brottet är därmed bevisat, enligt henne.
Mot bakgrund av den här domen och tidigare uppmärksammade fall förordar Madeleine Leijonhufvud en skärpning av lagen.
Hon vill att sex utan samtycke ska straffas som våldtäkt, något alla regeringspartier – utom Moderaterna – samt Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställt sig bakom.
Gå till toppen