Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hannes Holm: Barn vill inte se allt – de har en naturlig självcensur

Barn får se alldeles för läskiga saker på film, anser regissören Hannes Holm.
- Bland pappor har jag märkt en slags stolthet över vad deras barn tittar på; ”Min lilla Kalle, han tål minsann det här!”

Han och hustrun Malin Holm är själva restriktiva med vad deras döttrar Hilda, 9 år, och Sonja, 7 år, får titta på.
– Vi har nog rätt hårda regler, säger Malin Holm, som är regiassistent och fotograf. Tjejerna får se Bolibompa på vissa tider, på helgen ser vi film tillsammans och de har ett tv-spel de får spela under en begränsad tid. Är det något de vill kolla på internet så gör vi det ihop. Vi har inte fri surf.
De märker att det är väldigt olika vad barn får se och göra när de snackar med andra föräldrar i vänkretsen och på skolgården i Limhamn.
– Det finns en gränslöshet i samhället i dag, de små barnhjärnorna matas med bilder och upplevelser som de inte är mogna för, säger Malin Holm. Det är inte konstigt att det blir problem sedan.
Hon tycker det är fel att låta barn som är betydligt yngre se filmer som har sju- eller elvaårsgräns.
– När jag var med tjejerna och tittade på Dinousariefilmen som går nu så satt där mammor med treåringar. Filmen var fantastisk, men hur uppfattar så små barn den?
Dagens enorma utbud och bristen på tid att sätta sig in i allt gör att många föräldrar ”ger upp”, tror Hannes Holm. Den känslan kan drabba honom själv.
– Det är också svårt att hitta de där argumenten emot som behövs, säger han. När det gäller film, spel och internet finns ingen kultur eller etik att luta sig emot. Det är inte som med rökning där alla kan vara överens om att det är dåligt, och man kan prata om flimmerhår.
För att inte bli avtrubbade måste föräldrar försöka minnas vad de själva blev rädda för när de var små, menar Hannes Holm. Och lyssna in barnet.
– Barn har en naturlig självcensur, säger han. Lilla Sonja kan säga ”Säg till när det är över!” och vända sig bort. Det är en naturlig kraft hos dem. De vill inte se allt.
Men Hannes Holm upplever att föräldrar driver på sina barn. Framförallt pojkar förväntas vara tuffa.
– Jag har sett det på tivoli, hur fem-sexåriga killar, som har vild fantasi och ser monster överallt, inte vågar åka en enkel karusell. Men föräldrarna försöker ändå förmå dem att göra det.
Som regissör känner han stort ansvar för vad filmer som vänder sig till barn och unga innehåller. I en familjekomedi som bioaktuella ”Sune på bilsemester” skulle han utan diskussion klippa bort en sekvens om den riskerade att skada någon.
– Först och främst är jag försiktig med våld och sex, men också med en historias psykologi. Film är ett så kraftfullt instrument, likaväl som det kan vara en fantastisk upplevelse kan det vara en fruktansvärd upplevelse.
Vuxna kan inte alltid lista ut vad ett barn ska reagera på. Det vet han av egen erfarenhet.
– När jag gjorde min andra film Adam & Eva var jag tvungen att ta med min äldsta dotter Siri, som då gick i första klass, på en arbetskörning. Innan jag tog med henne in i biosalongen rullade jag snabbt igenom filmen i huvudet och tänkte att det fanns ju inget farligt i den. Men snart låg hon på golvet och kved av rädsla. Det fanns inget våld i den, men det var starka känslor.
Hannes Holm tycker att en del branschkollegor är okänsliga. Framförallt är han kritisk mot att gränserna har flyttats fram när det gäller omotiverat våld på bioduken.
Men ibland inser han att sensmoralen inte går fram utan ett visst obehag.
– Jag brottas med det där. Jag är själv blödig och klarar inte knivar och att människor skär sig på film. Men en film är ju en saga och det finns hemska berättelser som berättats i hundratals år där skräcken är en viktig del i uppfostran. Man måste också våga testa gränser och lita på barnet.
Makarna Holm vill inte ha fler lagar och regler. Tvärtom vill de att den statliga filmgranskningen slopas och att branschen själv får avgöra lämplig ålder för olika filmer. Som för tv- och datorspel.
– Rekommendationer är bättre, då måste föräldrar tänka till och prata mer med barnen, säger Malin Holm. I dag låter man för mycket bara ske.

Hannes Holms filmer

Filmregissören Hannes Holm är senast aktuell med de båda familjekomedierna ”Sune i Grekland – all inclusive” (2012) och ”Sune på bilsemester” (2013). Han har också gjort bland annat ”Himlen är oskyldigt blå” (2010), ”Underbar och älskad av alla” (2007), ”Klassfesten” (2002), ”Det blir aldrig som man tänkt sig” (2000) och ”Adam & Eva” (1997), de tre senare ihop med Måns Herngren.

Chatta

… med Francisca Benavente, filmgranskare på Statens medieråd, om åldersgränser på bland annat bio kl 15–16 i dag på Sydsvenskan.se.

Vad tycker du?

Vill du skriva ett debattinlägg om detta? På Åsikter kan du tycka till. Skriv till asikter@sydsvenskan.se. Max 3000 tecken inklusive mellanslag, gärna betydligt kortare.
Teresa Lindstedt
Redaktör

Barnpsykologer ger råd till oroliga föräldrar.

Gå till toppen