Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Syskon bakom rekordgåva till medicinsk forskning

De bestämde sig för fyrtio år sedan.
– Om det blev något över skulle vi skänka det till forskning, säger Göran Bundy.
För ett år sedan donerade han och systern Eva Bundy 60 miljoner kronor till Universitetet. En av de största privata donationerna någonsin.

Han går lite dåligt, annars finns det inte mycket som avslöjar att Göran Bundy fyllt 92. Efter ett långt liv i UD:s tjänst som diplomat, många år utomlands i bland annat Paris, Washington och Arabvärlden, samt 25 år som pensionär i London, har han hittat hem till Skåne igen tillsammans med sin hustru Margaretha Grind Bundy. Här växte han upp, på Lunds universitet tog han sin juristexamen.
– Jag skulle inte för allt i världen vilja byta tillvaron i Skåne mot London igen. Det har väl lite med åldern att göra, att komma hem, säger han och sträcker sig efter silverkannan med kaffegrädde.
Vi sitter i en av salongerna på Grand. Makarna Bundy är i Lund för att delta i universitets kick off för den stora jubileumskampanjen som väntas inbringa tre miljarder kronor. Efter att ha donerat 60 miljoner kronor till medicinsk forskning kvalar han in som en av de mest generösa privata givarna någonsin. Förmögenheten grundar sig på arv och ”god förvaltning”.
– Att vi ville skänka pengarna är inte så konstigt egentligen, både jag och min syster är barnlösa. Vi enades om att slå våra påsar ihop och satsa på något betydelsefullt, säger Göran Bundy och hans hustru fyller i:
– Man vill inte att allt ska hamna i svarta hålet – allmänna arvsfonden.
Men det var först när Göran Bundy på äldre dar träffade och gifte sig med Margaretha Grind, läkare, specialist på invärtesmedicin och i många år knuten till läkemedelsföretaget Astra Zeneca, som bitarna föll på plats. Hon hjälpte honom att forska i familjens sjukdomshistoria. Flera hade drabbats av hjärt- kärlsjukdomar och när systern Eva Bundy, som idag är 95 år, drabbades av Alzheimers var det inte svårt att välja tillämpningsområde: kardiologi och neurologi.
Men kanske har en händelse i barndomen spelat in mer än något annat för valet att satsa på medicin. Två år gammal drabbades Göran Bundy av polio – barnförlamning. Då fanns ännu inget vaccin. Han hade tur, en nerv i ena vaden infekterades, medan en tvåårig flicka i vänkretsen, som också fick sjukdomen, avled.
– Flickans mamma blev fullständigt vild och skrek: ”Din son får leva och min dotter ska dö”. Det var en sådan tragik. När vaccinet sedan kom hade det livsavgörande betydelse.
Våren 2012 tog paret Bundy kontakt med Universitetet som hjälpte dem att bilda en stiftelse – Bundy Academy. Därefter överfördes tio miljoner kronor. En styrelse, så kallad scientific board, med framstående forskare och Margaretha Grind Bundy som ordförande utser vem som ska få pengar. Om postgången går som den ska, får de första stipendiaterna besked idag. I potten finns 800 000 kronor.
I samma sekund som donationen förts över till stiftelsen förlorar donatorerna inflytande över hur pengarna ska förvaltas. Men det är inga problem, säger Göran Bundy.
– Jag har bara fört över tio miljoner, resten har jag kvar, säger han och skrattar.
Men en sak är Göran Bundy mycket noga med – pengarna ska inte gå till extravaganta utgifter.
– Där har jag sagt ifrån, det ska vara sparsamt – inga dyra middagar och ingen starksprit. Vräkigheter får det absolut inte vara.
Han vill att pengarna ska hjälpa människor att få ett friskare liv. Kanske rentav bidra till att lösa gåtan bakom Parkinsons sjukdom och demens.
Vad säger släkten om att ni väljer att ge bort pengarna?
– Vi har inte velat blanda in dem och det finns inga riktigt nära släktingar, säger Margaretha Grind Bundy.

Lunds universitets donationskampanj

Vad: Insamlingskampanjen ”Lunds universitet för en bättre värld” är en del av Universitetets 350-årsjubileum.
Målsättning: På fyra år hoppas Universitetet dra in tre miljarder kronor från stiftelser, privatpersoner och företag.
Användning: Pengarna ska gå till forskning, utbildning och utveckling inom en rad områden.
Universitetets intäkter: 7,2 miljarder kronor, varav 10 procent från privata sektorn.
Gå till toppen