Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Transferknallen: Friberg på väg att lämna MFF

Mittfältaren Erik Friberg är på väg att dra till USA – men inte med Malmö FF.

Erik Friberg jublar efter målet mot HIF på Olympia 2013.Bild: Arkivfoto: Lars Brundin
Transferknallen kan brisera där nog ytterst få anade att det skulle ske.
– Vi fick en förfrågan på Erik och han ville verkligen titta närmare på det alternativet som presenterades. Därför har han fått ett par dagar på sig att se hur det utvecklar sig, bekräftar Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson.
Malmö FF tycks ha nått så långt i förhandlingarna, att man är villiga att sälja och inte så mycket skiljer. Han vill dock inte uttala sig om vilken klubb det är.
– Vi säger som vanligt egentligen ingenting förrän det har hänt något och något är klart. Men skulle något hända så är det sådan fotbollen är och jag är inte orolig utan att vi kan hantera det.
Men enligt vad Sydsvenskan erfar är det så att Erik Friberg är på väg tillbaka till Seattle i den amerikanska ligan MLS (Major League Soccer). Det var ju därifrån han värvades till MFF för två år sedan. När MFF lyfte mot Florida för att ta uppladdningen inför säsongen 2014 i ett avgörande skede, fanns inte Erik Friberg med på planet.
– Det har gått väldigt fort, allt kom fram väldigt hastigt. Erik har fått ett par dagar på sig och skulle det inte bli något, är han MFF:s spelare även 2014 och då flyger han in hit till lägret, säger sportchefen Daniel Andersson.
Erik Friberg tränade med MFF på måndagsförmiddagen före lagets avresa till USA, men fick tillstånd att stanna hemma. Skulle han gå till Seattle igen, måste han nämligen ta sig till amerikanska ambassaden i Stockholm för att få ett så kallat "green card", ett arbetstillstånd.
Hade han följt med till Florida, hade han tvingats åka hem för att skaffa detta ändå. Allt pekar alltså på den amerikanska västkustklubben. Det var just i Florida som Erik Friberg gjorde debut för MFF under det första lägeråret i Bradenton. Han gjorde det med att sätta en frispark och svara för ett imponerande arbete i djupled med många löpningar. Det skulle bli hans signum i MFF. Fribergs arbetskapacitet gjorde honom till en nyckelspelare 2012.
Under 2013 – framför allt under hösten – blev speltiden något mer begränsad. Rikard Norling valde ganska ofta att starta med Simon Thern och Markus Halsti på innermittfältet. Men samtidigt gjorde Friberg fler mål 2013 och blev faktiskt lagets effektivaste spelare. Sex avslut på mål resulterade också i sex mål och han kallades "Mr 100 procent".
28-årige Erik Fribergs kontrakt med MFF sträcker sig över 2014 också. När han flyttade hem var det bland annat för att familjen väntade barn. Nu är familjen redo för utmaningen utomlands igen och på samma plats; Seattle längst uppe i nordvästra USA.
Gå till toppen