Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Bostadsbrist bidrar till minskad tillväxt

Bostadsbristen i svenska storstäder kostar miljarder i form av minskad tillväxt och ökat utanförskap.
Det hävdar Swedbank, som beräknar kostnaden i Malmöregionen till 5 miljarder och i Stockholm till 21 miljarder kronor per år.

”Kreativa kluster kan inte forceras fram, men Malmöregionen ges förutsättningar att stärkas som ett sådant kluster om det byggs mer bostäder”, säger Anna Felländer, chefekonom på Swedbank, som tillsammans med Stojko Gjurovski, bankens regionchef i Malmö, står bakom slutsatserna om bostadsbristens kostnader.Bild: Lars Brundin
Sveriges hopp när det gäller ekonomisk tillväxt står till privata tjänsteföretag inom högteknologiska branscher. Enligt Swedbank är Storstockholm och Malmöregionen två dynamiska regioner som har stor potential att utvecklas som framtidsinriktade kluster.
Men enligt bankens chefsekonom finns det två allvarliga hot mot den utvecklingen: brister i infrastrukturen och en ökande bostadsbrist.
– För att skapa kluster måste det även skapas bostäder. Men den bostadsbrist som finns i Stockholm och Malmö hämmar rörlighet och tillväxt. Bostadsbristen ökar utanförskapet. Resurserna fördelas istället i form av stigande bostadspriser till dem som redan äger en bostad, säger Anna Felländer, chefsekonom på Swedbank.
Anna Felländer stödjer sig på den amerikanske professorn Enrico Moretti och den svenske forskaren Per Thulin när hon påstår att bostadsbristen skapar ökad arbetslöshet och mer av utanförskap.
Enligt deras rön skapar varje nyanställning av en person med akademisk utbildning ytterligare tre jobb i tjänstesektorn.
– Om en IT-ingenjör får jobb i Malmö kan det ge jobb även till en taxichaufför, en hårfrisör och en städare. Det är viktigt att förstå. Att bygga bostäder i en så dynamisk region som Malmö ger extra stora positiva effekter, säger Anna Felländer.
Enligt Swedbanks uträkning kostar bostadsbristen i Malmöregionen 2,6 miljarder kronor per år i utebliven tillväxt. De kunskapsintensiva tjänsteföretagen kan inte växa så som de annars skulle gjort.
Därutöver kostar bristen på bostäder ytterligare 2,3 miljarder kronor genom att taxibolag, städfirmor, frisersalonger och andra företag i den lokala tjänstesektorn inte kan utvecklas fullt ut.
Kostnaden blir totalt nästan fem miljarder per år – under tjugo år framåt.
Enligt Stojko Gjurovski, Swedbanks regionchef i Malmö, är det hög tid att undanröja alla flaskhalsar på bostadsmarknaden.
– Malmö har en enorm potential som kunskapsstad. Det är en ung stad med en mångfald som skapar möjligheter till innovativt och kreativt tänkande. Men Malmös potential som dynamiskt kluster hämmas av att unga personer inte kan flytta hit, säger han.
Swedbank har än så länge bara beräknat vad bostadsbristen kostar för Storstockholm och Stormalmö (Malmö och Lund med kranskommuner). Någon liknande beräkning har inte gjorts för Göteborg.
– Det beror på att Malmöregionen har störst lokal potential som ”brain hub”, som ett kluster för innovativa nystartade företag inom Life Science och den digitala sektorn. Det är de sektorerna som driver utvecklingen. Där skapas de nya jobben, säger Anna Felländer.
Enligt den framtidsprognos som Swedbank lade fram i förra veckan väntas Malmöregionen utvecklas starkt under 2014. Det beror dels på att Sverige går mot ljusare tider, dels på att det ser svagt ljusare ut för dansk ekonomi.

Bostadsbrist

Malmö växte under 2013 med 5 100 personer till 312 841 invånare, Lund med 1 300 personer till 114 318 invånare.
Bostadsbyggandet återspeglar inte den folkökningen.
Enligt Hyresgästföreningens senaste rapport över bostadssituationen i Malmö och Lund bodde 49 procent av ungdomar i åldern 20–27 år i egen bostad.
För tio år sedan bodde 64 procent av alla unga i egen hyresrätt eller bostadsrätt.
Gå till toppen