Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Fler studier ger en bättre inblick i muslimers utsatta situation"

Regeringen behöver satsa på fler studier för att få en bättre inblick i muslimers utsatta situation.
Det skriver Yasri Khan, Shaimaa Abdelhady och Anna Waara, företrädare för organisationen Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, och Mehrako Masifi, initiativtagare till Hatbrott.se.

Nyårsafton 2009 avlossades skott in genom ett fönster på Islamic Centers moské i Malmö. En person skadades.Bild: Drago Prvulovic / TT /
Uttalandet från Sverigedemokraternas (SD) presschef Linus Bylund om att våldtäkt är djupt rotad i islamisk kultur visar på hur islamofobiska myter är etablerade bland partiets toppskikt. Att Richard Jomshof, även SD:s kandidat till justitieminister, stödjer detta uttalande är oerhört problematiskt.
De myter Linus Bylund sprider bidrar till ett hårdare samhällsklimat som legitimerar hot och hat mot muslimer. Främst kvinnor som bär sjal får ta de våldsamma konsekvenserna. Exempel är Mariam och Sabrieh Issa som misshandlades i Malmö för att de var muslimer och den gravida kvinna som misshandlades i Farsta på grund av att hon bar sjal.
Sverigedemokraternas ledare, Jimmy Åkesson, påstod i en debattartikel i Aftonbladet 2009 att det fanns en överrepresentation av muslimska män i våldtäktsstatistiken i Sverige, något som Brottsförebyggande rådet, som samlar statistik över Sveriges anmälda brott, bestämt förnekade.
Etnicitet eller religiös tillhörighet är aldrig en avgörande faktor när det gäller att förklara brottslighet. Brott är brott, oavsett vem som utför det. Fokus måste alltid vara på handlingen som utförs och aldrig på vem personen är eller vilken grupp hon eller han får representera.
Genom att förvränga islams budskap och historiska händelser samt framställa extrema åsikter som representativa för islam, försöker Sverigedemokraterna framställa muslimer som människor som följer en ondsint ideologi som utgör ett större hot än nazismen.
Jimmie Åkesson utmålar islam som Sveriges största hot.
Den version av islam som Richard Jomshof har målat upp i riksdagen är en aktiv avhumaniseringskampanj där en sammanblandning av olika samhällsutmaningar kopplas till islam.
Sverigedemokraterna har distribuerat den rasistiska och islamofobiska tidningen Dispatch International som drivs av den antimuslimska föreningen Tryckfrihetssällskapet. Det är samma organisation vars ena grundare misshandlade Mariam och Sabrieh Issa för att de var muslimer.
På nätet pågår en mer anonym kampanj som hetsar mot muslimer. Researchgruppen, ett nätverk av antirasister, har kunnat koppla det anonyma hatet på sociala forum, på svenska nyhetssidors kommentarsfält och på nätet i övrigt, till ett antal förtroendevalda sverigedemokrater.
Svartmålningen av muslimer leder till en normalisering av våld och hot mot muslimer, och skapar ett samhällsklimat där muslimer löper större risk att utsättas än andra människor. Det utgör ett stort och allvarligt hot mot grundläggande fri- och rättigheter. Ett hot som växer både i Sverige och i resten av Europa i takt med att liknande partier vinner ökat stöd i opinionsmätningar och val.
Avpixlat, som är direkt sammanlänkat med SD, är en av de mest hatiska svenska sidor som används som en portal för att hänga ut samt hetsa mot personer med annorlunda åsikter än SD.
Den statliga myndigheten Nämnden för statligt stöd till trossamfund, SST, har gjort en studie som visar att 40 procent av muslimska böneplatser i Sverige har blivit utsatta för attacker. Regeringen behöver satsa på fler studier för att få en bättre inblick i problemet. Många muslimer polisanmäler aldrig de hot de utsätts för. Varför det är så är oklart.
Vår ambition är att underlätta rapporteringen av hatbrott och därför samarbetar Svenska muslimer för fred och rättvisa med Hatbrott.se, en ideell organisation som startats just för att underlätta rapportering av hatbrott.
Förra året tog Hatbrott.se emot 237 anmälningar där drabbade flickor och kvinnor mellan 14 och 45 år utsatts för kränkningar, trakasserier eller hatbrott. Ytterligare fem anmälningar kom från muslimska män. Tyvärr gjordes polisanmälan i endast tre av fallen, endast ett fall ledde till fällande dom. I de två övriga gick det inte att identifiera förövarna.
Varje oanmäld händelse leder till fler dolda brott utan att staten vidtar rätt åtgärder. Därför är det viktigt att uppmana människor som blivit utsatta att inte bita ihop utan att orka och våga bidra till förändring genom att anmäla.
Tydliga och upprepade ställningstaganden från folkvalda ledare kan utgöra ett moraliskt stöd för muslimer att orka anmäla hatbrott och minska mörkertalet.
Yasri Khan, Shaimaa Abdelhady, Mehrako Masifi och Anna Waara
Yasri Khan är förbundsordförande och talesperson för Svenska muslimer för fred och rättvisa.
Shaimaa Abdelhady är vice ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa samt ordförande för organisationens medborgarrättsutskott.
Anna Waara är pressekreterare för Svenska muslimer för fred och rättvisa.
Mehrako Masifi är initiativtagare till Hatbrott.se.
Gå till toppen