Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hälften av gatorna ska få kvinnonamn

Carl, Magnus, Bengt, Torkel och Erik.
De flesta personnamn på svenska gatuskyltar är manliga.
I Göteborg har politikerna nu satt ned foten – hälften ska vara kvinnonamn från och med nu.

– Inte bara i hemmet, utan även i stadsbilden ska det finnas en jämställdhet. Man ska inte hela tiden mötas av manliga namn, säger Sammy Lindfors (V), andre vice ordförande i kulturnämnden i Göteborg.
Det handlar inte om att byta namn på äldre gator, utan snarare om att få bort gamla strukturer när nya vägar ska få namn. Sedan 2006 har endast 20 nya gator uppkallats efter kvinnor och 38 stycken efter män, rapporterar TV4 Nyheterna Göteborg.
Det beslut som fattades i staden 2011, om att minst hälften av personnamnen på gator bör vara kvinnliga, har inte gett önskat resultat. Efter tisdagens beslut i kulturnämnden har "bör" bytts ut mot "ska".
I Stockholm finns liksom Göteborg långt fler mansnamn än kvinnonamn i gatubilden. Men nya gator uppkallas oftare efter kvinnor än av män, enligt Kristian Rosengren, tjänsteman som tar fram underlag till namnberedningen i Stockholm stad.
– Vi prioriterar absolut kvinnonamn. Det finns två nya områden där det bara kommer att bli kvinnonamn, ett i Sköndal och i Hagastaden mellan Solna och Stockholm, säger han.

Gatunamn

Gatunamn
Gatunamn och vägnamn är namn som ges till en viss gata eller väg för att identifiera den.
Gatunamn uppstod ofta förr spontant. Numera tar kommunens kulturnämnd beslut om namnen.
Gå till toppen