Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Jag vill skildra vanliga människor”

”Masjävlar” sågs av 800 000 svenskar. Tio år senare återvänder Maria Blom till Dalarna i sin nya film ”Hallåhallå”. Sydsvenskan träffade regissören på Göteborgs filmfestival.

Maria Blom gör inte filmer om snabba cash i betongförorten, berömda jazzsångerskor eller globetrottande hundraåringar. Hon håller sig till pulkabacken och Ica-butiken.
– Det är ofta högt eller lågt i film. Jag har själv en svennebananbakgrund och det är just det perspektivet som jag har känt att jag kan tillföra. Jag vill skildra vanliga människor, sådana som sällan visas på film.
Nej, när fick man senast se en svensk film om en alldeles vanlig frånskild undersköterska? Disa i ”Hallåhallå” är knubbig, blyg och har taskig självkänsla. Hon är ingen vidare lyckad mamma till sina två barn och vill ha tillbaka ex-mannen. Och hon trivs inte så bra i Falun, där hon inte har några rötter.
– Det är ju en vanlig problematik. Du flyttar till en stad, får barn och sedan skiljer du dig. Du är fast och kan inte lämna staden. Det är tufft.
Det finns en självbiografisk skärva i filmen. Maria Blom bor i Falun, dit hon flyttade för tio år sedan.
– Jag ville ifrån Stockholm och längtade efter något mindre. Men jag är gift, har barn och inga planer på att skilja mig. Mina filmer följer ändå mitt liv på något sätt. Den här handlar om familj och ålderskris. ”Masjävlar” handlar om att vara ung och singel, som jag också var när jag skrev den.
Trots tio år i Falun har Maria Blom knappt jobbat där, utan fortsatt att göra teater och film i Stockholm. Det är inte helt lätt att finansiera en film som utspelar sig i Dalarna, säger hon.
Det finns en glesbygdsproblematik inom svensk film, som beror på var de stora regionala filmfonderna har sitt säte.
– ”Masjävlar” spelades till största del in i Trollhättan. Men den här gjorde vi i Falun, och det var faktiskt första gången som jag hade min arbetsplats där.
Titeln ”Hallåhallå” kommer från Disas självutplånande sätt att hälsa på omgivningen – som om hon ber om ursäkt. I filmen skildras hur Disa reser sig och får självförtroende tack vare nyfunna vänner, bland annat en småknasig sjubarnspappa från Grycksbo, som görs av Dramatenskådespelaren Johan Holmberg.
Disa spelas av den i Finland folkkära Maria Sid, som annars brukar gestalta starka, extroverta kvinnor.
– Jag ville ha någon som var van att spela tuffingar, och kom ihåg Maria som jag träffade då hon regisserade ”Masjävlar” på Lilla teatern i Helsingfors. Hon är en stark, pampig, finlandssvensk kvinna men när hon provfilmade sa hon: ”jag är ju egentligen som Disa, men jag visar det aldrig”.
Maria Blom kunde faktiskt ha bott i Malmö i stället. I mitten av nittiotalet arbetade hon som regiassistent på den fria gruppen Ensembleteatern.
– Jag trivdes i Malmö och hade nog aldrig flyttat om jag inte hade råkat få ett erbjudande från Stockholms stadsteater. Tiden på Ensembleteatern har präglat mig mycket. Vi lyckades alltid få publik, till och med när föreställningarna kanske inte var så där jättebra. Vi gick ut och visade upp oss, delade ut flygblad.
Hon vill göra publiktillvända filmer, men räknar inte med ännu en framgång i stil med ”Masjävlar”.
– Man blir lite ödmjuk av en sådan jättesuccé, för man inser att det antagligen är en engångshändelse. Jag hoppas hoppas att ”Hållåhallå” hittar en publik. Att det ska vara möjligt att nå ut med en egen historia, och att man inte måste göra film på en bok som har lästs av en miljon svenskar.
”Hallåhallå” har biopremiär i Malmö och Lund fredagen den 7 februari.

Maria Blom

Svensk regissör och pjäsförfattare, född i Täby 1971. Slog igenom kring millennieskiftet med pjäserna ”Sårskorpor” och ”Rabarbers” på Stockholms Stadsteater.
Filmdebuten ”Masjävlar” (2004), baserad på hennes egen pjäs, lockade 800 000 biobesökare och belönades med tre Guldbaggar.
2011 gavs hennes pjäs ”Under hallonbusken” på Dramaten.
Blom bor i Falun med riksspelmannen Anders Nygårds, som gör musik till hennes filmer.
Övriga filmer: ”Nina Frisk” (2007), ”Fishy” (2008).
Gå till toppen