Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Nu försvinner strömmen redan innan det börjar blåsa”

– Det är jobbigt att titta ut genom fönstret och se hur det lyser i grannbyn när det är mörkt och kallt här.
Det säger Arne Andersson i Dösjebro som tillsammans med övriga byinvånare tröttnat på alla strömavbrott i byn.

Kaj Nirfelt och Arne Andersson är förbannade på alla elavbrott som drabbat Dösjebro och tror att det nya ställverket utanför byn är orsaken.Bild: Ulf Sundberg
– I dessa tider tycker jag inte man kan acceptera att hela byar slås ut även när det inte är storm, säger Arne Andersson och får medhåll av Kaj Norfelt som är kassör i byalaget.
Vi sitter vid Arne Anderssons köksbord och pratar om strömproblemen som funnits sedan Eon flyttade ett ställverk utanför byn i höstas.
– Sedan de gjorde det har det bara blivit värre. Förut kunde vi vara utan ström när det stormade men nu försvinner strömmen redan innan det börjar blåsa, säger Kaj Norfelt.
Byalaget har försökt få svar från Eon om varför det blir så här och fått till svar att det finns en luftledning i området som ställer till det.
– Men den ska ju inte påverkas när det inte blåser. Jag tror det är det nya ställverket som ställer till det, menar Arne Andersson.
– Jag vet att de har haft problem med det ända sedan de satte upp det, lägger han till.
Eon distributions kommunikationschef Jakob Holmström menar att det inte är det nya ställverkets fel att strömmen kommit och gått:
– Under vecka 50 hade vi ett komplext kabelfel som orsakade strömlösa kunder, men också att hela linjen tillfälligt plockades ur drift, förklarar han och tillägger:
– I praktiken innebar det att vi under ett par veckor endast hade en inmatning till området i Dösjebro. När så ett träd i början av januari föll över en av våra ledningar på ett strategiskt olämpligt ställe, blev resultatet en omfattande störning i området, då reservmatningen var ur drift.
– Varje strömlös kund är ett misslyckande och jag kan bara beklaga att våra kunder i Dösjebro med omnejd drabbats av återkommande strömavbrott, säger Jakob Holmström.
Han förklarar också att kabeln är lagad och distributionen till området åter är normal.
– Men vi är inte nöjda. Sedan 2010 har vi investerat cirka 25 miljoner kronor i vädersäkrande åtgärder i Dösjebroområdet. Och investeringarna för ökad leveranssäkerhet fortsätter. Ytterligare cirka 10 miljoner kronor ska under 2014 vädersäkra Billeberga tätort med kabel i mark istället för den befintliga luftledningen, menar han.
Motsvarande insats för Dösjebro tätort är under beredning och beslut kommer att fattas under något av de första kvartalen i år.
–Med anledning av störningshistoriken så ser det positivt ut trots en hög prislapp för projektet. Om beslutet fattas och allt därefter går planenligt räknar vi med att sätta spaden i marken under våren 2015 för att färdigställa projektet samma år.
Gå till toppen