Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svettigt för husägare hålla sig till lagen

När villaägaren Bo Lenntorp hade skottat trottoaren kom plogbilen och lade upp en snövall på gångbanan. Den måste Lenntorp också skotta bort, för sådana är reglerna.

Lagen om gaturenhållning är tydlig: fastighetsägaren är skyldig att röja snö på trottoaren framför huset.
Med denna paragraf i ryggen har Sveriges kommuner skrivit lokala renhållningsstadgor som tvingar alla villaägare att hålla sig med snöskyffel.
Därför var Bo Lenntorp ute och skottade i går morse. Med säkra tag återställde han sin sträcka av Borgarevägen i Lund ”i ett sådant skick att uppkomsten av olägenheter för människors hälsa hindras” – för att citera lagen som gör samvetsgranna fastighetsägare andfådda just nu.
– Jag tar grannens trottoar också. Han är över nittio och har skottat åt mig många gånger, säger Bo Lenntorp som ska gå till gymmet när han är klar med skottningen för den här gången.
Den Lundabo som inte vill skotta själv kan köpa snöröjning av det kommunala renhållningsverket. Tretusen fastighetsägare gör det, i centrala staden anlitar nio av tio kommunen.
I Malmö med flera kommuner måste man köpa tjänsten privat om man inte vill skotta.
Thomas Jalderus arbetar på Lawés fastighetsservice och hade sju uppdragsgivare på sin lista i går, fem i Lomma och två i Lund.
– Vi har ganska många kunder, det är bra efterfrågan, säger Jalderus och strör ut några nävar salt på den nyskottade gångbanan framför en bostadsrättsförening på väster i Lund.
En sak går dock inte att köpa sig fri från. Det är alltid fastighetsägaren som ansvarar för att snöröjningen blir ordentligt utförd.
Om en fotgängare halkar och slår sig kan fastighetsägaren bli skyldig att betala skadestånd. Och då hjälper det inte att man har betalat någon för att röja snö och sanda.
– Vi tar inte över något juridiskt ansvar, säger Anna Wilhelmsson Göthe, chef för Lunds Renhållningsverk.
– Men vi försöker vara hyggliga, tillägger hon.
Hur hyggliga?
– Det har väl hänt att vi har ersatt ett förstört plagg eller betalat en läkarräkning, men det avgörs alltid från fall till fall. Det juridiska ansvaret är som sagt inte vårt.
Fastighetsägare kan teckna en ansvarsförsäkring. Den ersätter normalt kostnader för utredning, förhandling, rättegångskostnader och skadestånd. Försäkringsbolaget kan föra fastighetsägarens talan vid en rättegång.
– Vi har mellan hundrafemtio och tvåhundra fall per år, säger Daniel Claesson på försäkringsbolaget If. Vår marknadsandel är knappt 13 procent så totalt borde det handla om tusen till femtonhundra fall i Sverige.
Att få skadestånd för en vurpa i halkan är inte alldeles lätt. Du måste visa att fastighetsägaren varit vårdslös. Och även om du hade sinnesnärvaro att ta en bild på isfläcken som du halkade på är det inte säkert att domstolen går på din linje. I flera fall har den skadade nekats ersättning eftersom domstolen ansåg att man borde begripit att det var halt.
Rådet från konsumentvägledare till fotgängare är därför tydligt: skaffa en olycksfallsförsäkring, det är enklare än att kräva skadestånd.
– Fördelen med en olycksfallsförsäkring är att den skadelidande inte måste bevisa att fastighetsägaren varit försumlig, säger Daniel Claesson.
Bo Lenntorp är inte försumlig. Han har skottat sin gångbana ett par gånger om dagen den här veckan, och när han såg snövallen som den kommunala plogbilen hade lämnat efter sig på trottoaren i förrgår visste fastighetsägaren vad han måste göra:
Skotta.

Så röjer du snö

1. Skotta bort snön från gångbanan och tillfarterna.
2. Lägg snön så att den inte är i vägen för någon.
3. Om det finns en snövall, skotta ett hål så att ditt sopkärl kan tömmas.
4. Om du bor vid en korsning, gör gärna ett hål i snövallen så att gående lättare kan gå över gatan.
5. Bekämpa halka med sand eller salt.
6. Om kommunens snöplog vräker upp snö på din trottoar måste du skotta bort även denna snö.
7. Röj gärna kring rännstensbrunnen så att smältvatten kan rinna ner.
8. Håll koll på istapparna. Du ansvarar för att ingen får en sådan i huvudet.
9. Skriv gärna dagbok så att du kan visa när och hur du har röjt, om någon skulle trilla och skylla på dig.
10. När snön har smält: sopa upp sanden från gångbanan igen.
Källor: Malmö stads hemsida, If.
Gå till toppen