Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Burga om från burgan

Det blir tydligare för varje dag som går. Den viktigaste och starkaste politiska symbolen i Sverige valåret 2014 är alldeles uppenbarligen hamburgaren.
Bild: Clipart
Först var det Moderata ungdomsförbundet som under parollen ”valfrihet” delade ut gratis hamburgare till eleverna på en skola i Gävle som hade fräckheten att anordna en ”vegetarisk dag”.
Så var det hamburgerkedjan Max som i ett brev till alla sina anställda förklarade vilken katastrof det vore för friheten och lönsamheten om alliansen förlorar valet i höst.
Och nu senast igår var det Lantbrukarnas riksförbund (LRF) som protesterade mot Nyköpings kommuns beslut att införa en vegetarisk dag i veckan på sina skolor genom att precis som Muf ställa sig och dela ut nygrillade hamburgare till de köttsvultna eleverna.
Frihet 2014 kommer alltså mellan två bröd och med en klick ketchup på toppen.
Man måste förstås uppskatta det medburgerliga engagemanget, men som den köttätare jag är har jag ändå lite svårt att förstå den passion med vilken burgarvännerna kämpar för sin sak. På vilket sätt är det ett hot mot friheten att vissa barn under ett (1) enda av dagens mål en (1) enda dag i veckan serveras maträtter som inte innehåller kött? Måste en köttätare äta kött hela tiden? På vilket sätt är det frihet?
Bönder, borgare och burgarkedjor, förenen eder för något viktigare.
Gå till toppen