Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Energibråk nära spräcka danska regeringen

Det statligt ägda danska energibolaget Dong är i kris och behöver nytt kapital.
Men förslaget att sälja en stor aktiepost till investeringsbanken Goldman Sachs har orsakat folkstorm i Danmark, och riskerade att spräcka regeringen.

Omkring tusen personer demonstrerade igår framför Christiansborg med budskapet att staten inte ska sälja ut energibolaget Dong.
Idag sker den avgörande behandlingen i folketingets finansutskott.
Över 170 000 danskar har skrivit på en namninsamling mot försäljningen. Igår demonstrerade omkring tusen personer framför Christiansborg, med skyltar där det stod ”Lyssna på folket” och ”Nej tack till Goldman Sachs”.
– Vi tycker inte att danska tillgångar ska säljas till de största kapitalisterna som finns, sade Lene Drewsen som stod väl påpälsad i den bitande vinden.
– Vi hoppas att politikerna ska lyssna och åtminstone vänta med beslutet. De har ju faktiskt till augusti på sig, och pensionskassorna har kommit med ett nytt bud, tillade Mette Platz.
Frågan har snabbt blivit politisk. Det mullrar bland socialdemokratiska gräsrötter, och förre statsministern Poul Nyrup Rasmussen (S) har kallat försäljningen ”en katastrof”.
Inom Socialistisk folkeparti hade röster höjts för att lämna regeringen. Efter ett krismöte under onsdagskvällen ställde sig partiet slutligen bakom regeringens beslut. Partiets vice ordförande Peter Westerman kunde inte acceptera beslutet och avgick.
Regeringen och de borgerliga partierna i folketinget håller däremot fast vid överenskommelsen att sälja ut en del av Dong Energy.
Dansk folkeparti kan få en avgörande roll – och de är kritiska mot det utländska inflytandet.
Finansminister Bjarne Corydon (S) har hela tiden hävdat att budet från Goldman Sachs är det bästa och att Dong behöver pengarna nu – inte om ett halvår. Inte minst för att ro iland den stora satsningen på havsbaserad vindkraft.
Ett par bud från danska pensionsfonder har surrat i luften. Både finansministern och ekonomiska analytiker avfärdar dem som orealistiska.
Bakgrunden till striden är miljardförluster i Dong Energy, som drabbades hårt av den internationella finanskrisen. Företaget har också gjort misstag som förvärrat läget, som överinvesteringar i utländska gasmarknader. Dong är därför lågt värderat, jämfört med andra europeiska energibolag.
Amerikanska Goldman Sachs är beredda att skjuta till åtta miljarder danska kronor, i utbyte mot 19 procent av aktierna när det danska energibolaget börsnoteras 2018. Två danska pensionsfonder bidrar med ytterligare tre miljarder.
Kritiken går ut på att ett viktigt verktyg för dansk energipolitik säljs till underpris till en cynisk och profithungrig investmentbank. Staten behåller visserligen kontrollen i Dong genom en stor aktiepost, men Goldman Sachs får vetorätt i stora beslut.
Uppgifter om att 250 höga chefer i Dong kan tjäna miljoner på en framtida börsnotering och att affären skulle göras med Goldman Sachs dotterbolag i skatteparadiset Luxemburg har inte precis ökat allmänhetens tilltro till affären.

Dong Energy störst i Danmark

Dong Energy bildades 2006 av sex mindre energibolag. Danska staten äger idag 81 procent av företaget.
Antal anställda: 6 200 i Norden och norra Europa.
Verksamhet: Handel och produktion av energi från vindkraft, naturgas och kolkraft.
Omsättning: 67,2 miljarder (2012).
Resultat: - 4 miljarder kronor (2012).
Gå till toppen