Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Vintips för en luttrande veckohelg

Lite nya och gamla årgångar att glädjas åt!

2012 Anima Chenin Blanc, 2049, 151 kr
Chenin blanc är en grön druva som buteljerad kan visa många sidor, torrt krispigt, fylligt, vackert oxiderat, sött... Detta vita, ekoodlade sydafrikanska vin från området Paarl norr om Stellenbosch är kruttorrt, väldigt fruktigt med äpplen och aprikoser och vanilj från fatet och viss fyllighet. En halstrad bit plattfisk, eller varför inte knot som är så god just nu!, är som klippt och skuren till vinet...
2013 Domaine Jean Bousquet Viognier, 6013, 89 kr
... eller så är man kanske sugen på en kyckling (se upp för massuppfödd, välj hellre majslyckling från Bjäre eller motvarande!) och välj ett annat ekoodlat vitt med annan karaktär som detta fräscha argentiska vin. Druvan är den floralt älskliga viognier som här visar sig ovanligt syrapotent och med friska, bastanta frukttoner som drar åt persika, blodgrape och en vindlätt ton av akaciahonung.
2011 Alliança Reserva, 2521, 81 kr
Vinet kommer från Dão i mellersta Portugal, ett område som dessvärre kom i vanrykte i Sverige p g a visset surt rödtjut tappat på flaskor med Dão på etiketten. Men det är ett fantastiskt distrikt och vinerna håller numera generellt hög klass. Detta ganska fylliga och friska, plommongenerösa röda vin med krydda och choklad är ett härligt vintervin som matchar grytor med rotfrukter, lamm och biffkött.
2011 Penfolds Thomas Hyland Shiraz, 6301, 131 kr
En av de stora fördelarna med australiska viner och inte minst de som görs av den kvalitetsmedvetna producenten Penfolds är jämnheten. Årgångsvariationerna är relativt små. Detta aussietypiska shirazvin med mullig björnbärsfrukt, eukalyptusair och chokladtonad fatkaraktär är för mig, vinter efter vinter, ett återkommande ackompanjemang till fredagens minutbiff. (Och på sommaren vid grillen.)
2008 Collepiano, Sagrantino di Montefalco, best nr 99405, 251 kr
Veckans mästerstycke: Det är lätt att glömma Umbrien. Nyligen serverade en god vän detta utomordentligt balanserade, rikt nyanserade och elegant strama vin till hjortsadel, vilket var en bra påminnnelse. Jag vill passa på att tipsa om vinet innan denna tillfälliga lansering säljs slut. Vinmakaren hos Arnaldo Caprai har hanterat den kärva, tjockskaliga blå druvan sagrantino mästerligt och skapat ett vin som är fantastiskt idag och som med källarvila kommer att vara vidunderligt i många år framåt.
Gå till toppen