Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Annie Lööf hårt pressad”

Centern satsar på "Närodlad politik" i valrörelsen. På kommundagarna i Malmömässan presenterade Annie Lööf partiets valplattform.
Två frågor står i centrum: Jobben och miljön.

- Jobben skapas i småföretagen. Maten ska vara närodlad. Beslut ska fattas så nära människor som möjligt, sammanfattade Annie Lööf kampanjen på en pressträff där hon avtäckte gröna valaffischer.
Inför EU-valet i maj säger Centern: "Ja till EU, nej till euron."
I sitt tal inför sexhundra ombud gick Centerledaren till hård attack mot Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som utsett Centern till huvudmotståndare i den glödheta frågan om vinst i välfärd.
- Jonas har en patologisk besatthet av vinst, hävdade Lööf.
Medan Vänsterpartiet vill förbjuda vård- och skolbolag att ta ut vinst är Centern det mest liberala partiet och vill - till skillnad från Moderaterna - gärna att riskkapitalbolagen finns kvar inom välfärden.
- Jag slåss för valfrihet och kvalitet. Då krävs många välfärdsföretag som tävlar med varandra. Vi kan inte ha valfrihet om inte företagen tillåts göra vinst, sade Annie Lööf.
Med sig till Malmö hade hon en nyhet: Centern vill att kommunerna ska anställa särskilda "kvalitetsguider" som ska lotsa medborgarna rätt bland alla val.
- Jag möter många äldre som säger att det är svårt att välja. Då måste vi förbättra informationen.
Annie Lööf fick stående ovationer av Centerombuden i Mässan. Men hon är hårt pressad av opinionssiffrorna. På fredagen visade en Ipsos-mätning att bara 3,1 procent skulle rösta på Centern om det vore val i dag.
I samma mätning ökar Vänsterpartiet till 9,1 procent - kanske ett kvitto på vad väljarna tycker om Centerns liberala syn på privata företag i välfärdsbolagen.
I Malmö har inte Centern haft ett enda mandat i fullmäktige på många år.
- Jag är övertygad om att Malmöborna vill ha ett grönare Malmö med större valfrihet. Då ska de rösta på oss, sade Annie Lööf till Sydsvenskan.
Gå till toppen