Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokala centerpolitiker går emot Annie Lööf

Centern måste vara berett att samarbeta med Socialdemokraterna efter valet.
Det anser en majoritet av de C-politiker som styr sina hemkommuner i koalition med S. Därmed går de emot sin partiledare Annie Lööf – som kategoriskt avfärdat alla inviter från Stefan Löfven.

I dag inleds Centerns kommundagar i Malmömässan. Under två dagar ska sexhundra centerpolitiker från hela landet ladda inför EU-valet i maj och valen till kommuner, landsting och riksdag i september.
Klockan 10.30 talar Annie Lööf. Trots usla opinionssiffror – Centern balanserar runt 4 procent och riskerar åka ur riksdagen – är partiledarens ställning stark.
Men i en central fråga har hon inte hela partiet med sig: Samarbete med Socialdemokraterna.
Hans-Ingvar Jönsson är vice ordförande i kommunstyrelsen i Åstorp, där C styrt tillsammans med S i åtta år.
– Tack vare att vi har en stark majoritet i Åstorp har vi kunnat ta svåra beslut. Vi har fått budgeten i balans utan att höja skatten. Jag tror detsamma gäller på riksplanet. Man måste ha en fungerande majoritet. Då måste man vara öppen för samarbete. Blockpolitiken gagnar inte landet, säger Hans Ingvar Jönsson.
I Gullspångs kommun regerar Centern tillsammans med S och MP.
– Historiskt har ju Centern och Socialdemokraterna samarbetat när det krisar. Båda är i grund och botten folkrörelsepartier. Jag skulle gärna se att man applicerar ”Gullspångsmodellen” i regeringen, säger Roland Karlsson, vice ordförande i kommunstyrelsen.
Sydsvenskan har ringt runt till de ledande centerpolitikerna i samtliga de 21 svenska kommuner där Centern styr tillsammans med Socialdemokraterna (och ibland fler partier). 15 av dem är klart öppna för ett samarbete med S också på riksplanet efter valet. Bara fyra säger kategoriskt nej.
Det var i november som S-ledaren Stefan Löfven bjöd in Centern och Folkpartiet till samarbete efter valet.
– Vi vill bryta upp blockpolitiken, den är fördummande och ger Sverigedemokraterna den vågmästarroll de vill ha, motiverade Löfven sitt frieri.
Men både Annie Lööf och FP-ledaren Jan Björklund avfärdade honom i närmast hånfulla ordalag.
– Jag äter hellre upp min högra sko, svarade Annie Lööf.
Centern och Socialdemokraterna har en lång tradition av regeringssamarbete. Tage Erlander och Gunnar Hedlund på 1950-talet. Göran Persson och Olof Johanson på 1990-talet.
Nu har Centern ingått i den borgerliga alliansen ända sen den bildades hemma hos Maud Olofsson i Högfors 2004. Sen valsegern 2006 är partiet en självklar part i Fredrik Reinfeldts moderatledda regering. Och Maud Olofssons efterträdare Annie Lööf har bundit upp sig stenhårt för fortsatt allianssamarbete.
Av de 21 centerpartiska kommunpolitiker som Sydsvenskan talat med ifrågasätter få att partiet går till val med målet att bilda en tredje alliansregering.
Däremot vill de allra flesta att partiet ska vara öppet för ett blocköverskridande samarbete med S om valresultatet kräver det. Flera av de lokala C-politikerna pekar på en situation där inget av de traditionella blocken har egen majoritet och SD har stärkt sin ställning som vågmästare.
– Det parlamentariska läget efter valet måste avgöra. För mig är nummer ett en alliansregering. Nummer två kan mycket väl vara ett samarbete med S och eventuellt något mer parti, säger Anders Karlsson, kommunalråd i Nässjö.
Alla de 21 centerpartisterna hyllar sitt lokala samarbete med S och pekar på konkreta resultat.
– Här i Falköping har vi enats med sossarna om en bra gemensam agenda. Hemlagad mat på skolor och äldreboende. Och en rejäl satsning på vindkraft och biogas, berättar kommunalrådet Ulf Eriksson.
I Arboga fungerade personkemin så bra att den lokala centerledaren Kerstin Rosenkvist alldeles nyligen gick med i Socialdemokraterna.
– Vi prövade med alliansen förra mandatperioden. Men det har gått mycket bättre att samarbeta med Socialdemokraterna. Vi står närmare dem, säger Gun Järling-Aspås, som är Centerns nye gruppledare i Arboga.
I kärnkraftkommunen Östhammar – där Forsmarks fyra reaktorer ligger – styr C och S i en tvåpartikoalition. De båda partierna har gjort upp i den känsliga frågan om ett slutförvar för uranbränsle.
– Vi står helt eniga, säger kommunalrådet Jacob Spangenberg.
När C-politikerna ska motivera varför de tror på ett samarbete med S även på riksplanet hänvisar de ofta till vikten av att riket regeras av en trygg majoritet. Det krävs pragmatism i politiken, vare sig det är i kommunen eller riksdagen.
Några medger öppet att de aldrig gillat alliansen.
– Jag är ingen alliansförespråkare. Centern har hamnat helt i skuggan av Moderaterna, säger Ulf Abrahamsson från Vaggeryd, där Centern styr med de tre rödgröna partierna.
Var Annie Lööf allt för kategorisk när hon avfärdade Stefan Löfvens invit i höstas?
Nja, svarar de flesta av centerpolitikerna. Man får ha en viss förståelse för att det blir ett spel för gallerierna, så här i en valrörelse. Det är ju svårt att samtidigt satsa helhjärtat på alliansen och hålla dörren öppen för sossarna.
Gun Järling-Aspnäs i Arboga påminner om andra politiker som gjort plötsliga kovändningar.
– Kommer du ihåg Göran Persson? Han sa nej, nej, nej. Och så blev han ändå partiledare till slut.

15

av de ledande centerpolitikerna i de 21 kommuner där Centern styr är öppna för ett samarbete med Socialdemokraterna.
Gå till toppen