Åsikter

Läsartext: Uppmuntra inte cyklister genom snöröjning

Cykeln är ett genialiskt färdmedel. Man tar sig snabbt och smidigt genom stan utan utsläpp, bortsett från föraren själv. Man slipper dyra parkeringsavgifter och man får friskvård på köpet.
Bild: Foto: Johan Engman
Cykeln är ett genialiskt färdmedel då det inte är frost och vägarna är täckta av snö. Då är den helt plötsligt en fara för cyklisten och dess omgivning.
När det är snöblaskigt och minusgrader ska cykeln stå hemma och dess förare ska istället åka kollektivt, samåka eller ta bilen till jobbet.
Vänstermajoriteten tycker tyvärr inte så, utan har i år valt att prioritera cykelbanorna framför vägbanorna avseende snöröjning. Således kör ett pärlband med bilister och bussar på vägar som är obehandlade, samtidigt som en enstaka cyklist väljer att gå emot allt vett och cykla till sitt arbete.
Tycker i och för sig att det är både klokt och miljövänligt att inte salta våra vägar vid snöfall, då alltför många bilister förlitar sig på antislir och ABS-system så fort vägbanan är svart. Det innebär dock inte att jag tycker att det är okej att istället använda skattemedlen till ett fåtal våghalsiga cyklister som väljer att trotsa ett dåligt väder.
Vi har en nollvision om trafikdöda i Malmö, men även som mål att minska skador på bland annat cyklister och av den anledningen genomförs otaliga cykelbaneprojekt. Att då prioritera cykelbanor framför vägbanor vid snöfall, riskerar uppenbart att göra så att fler människor fortsätter cykla på dagar då de istället borde valt ett annat färdsätt.
Fallskadorna lär inte minska belastningen på våra sjukhus.
Har själv inköpt var sin elcykel till fästmön och mig, men fram tills det blir bättre väder samåker vi i en miljöbil.
John Roslund (M)
ersättare i tekniska nämnden i Malmö, ledamot i vårdproduktionsberedningen i Region Skåne
Gå till toppen