Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Väljarstödet för Centern rekordlågt

Centerpartiet trillar åter ur riksdagen enligt DN/Ipsos januarimätning. Det får 3,1 procent av väljarstödet. Det är elfte gången sedan förra valet som partiet ligger under riksdagsspärren.

Bild: Foto: Scanpix
Även Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen. Det betyder att Socialdemokraterna ensamt är större än de två återstående allianspartierna. Vinnare är också Vänsterpartiet som ökar med 2,1 procentenheter till 9,1 procent.
Både uppgången för Vänstern och nedgången för Centern är statistiskt säkerställda.
Trots ett rekordlågt väljarstöd tror Centerpartiet på ett bättre val än 2010.
– I förra valrörelsen var vi det parti som gjorde den allra bästa valspurten och ökade över två procent. Sådana här mätningar sporrar oss faktiskt extra till att jobba hårt inför den valrörelse som stundar, säger partisekreterare Michael Arthursson till TT.
Om det var val i dag skulle bara 3,1 procent rösta på Centern. Det är den sämsta siffran partiet fått sedan mätningarna inleddes för 35 år sedan, skriver Dagens Nyheter.
– Det är inga roliga siffror i dagens mätning. Nu måste vi jobba stenhårt och verkligen visa vad vi i Centerpartiet står för, säger Arthursson.
Gå till toppen