Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

El-Refai och Jansson redo för den stora publiken

De kommer båda från Norra Fäladen i Lund. Som liten såg hon upp till honom.
Därför var inte valet svårt när hon skulle välja vem hon ville leda Sveriges största -tv-program tillsammans med.

Komikerna Nour El-Refai och Anders Jansson övar starten av första delfinalen inför manuschefen Lars Wickström och bildproducenten Robin Hofwander.Bild: Emma Larsson
På golvet inne i en av korridorerna i Malmö arena har någon ritat upp en scen med hjälp av bred vit tejp. På den provisoriska scenen står Nour El-Refai och Anders Jansson med sina manuskort i händerna. De övar starten på den första delfinalen och får applåder av publiken; manuschefen och bildproducenten som sitter vid ett bord mittemot, bland laptops, pappersmuggar och bananskal.
I kväll står programledarparet på den riktiga scenen, framför tiotusen personer i arenan och flera miljoner tv-tittare.
Nour El-Refai visste tidigt vad hon skulle bli.
– Jag höll på väldigt mycket med teater redan som liten. När vi satte upp någon pjäs på förskolan så var jag alltid väldigt ambitiös och lärde mig alla repliker och ville vara med och regissera och så, säger hon.
Anders Jansson var någon hon såg upp till. Han däremot, hade ingen aning om vem hon var – då.
– Hon var väl en liten unge på bussen jag åkte med, säger han och skrattar.
Nour El-Refai var mitt i en tv-inspelning när hon blev uppringd av sina två agenter som ville snacka om en sak. De hade fått frågan om hon skulle kunde tänka sig att leda Melodifestivalen.
– Jag ville jättegärna, men tänkte samtidigt att det måste kännas bekvämt. Och hur blir det bekvämt? Jo, om jag får göra det med rätt partner, säger Nour El-Refai som bestämde sig för att fråga Anders Jansson – idolen från Norra Fäladen.
Han tackade ja till erbjudandet efter att ha rådfrågat sin son och är glad över att få programleda tillsammans med just Nour. För de har hittat varandra. De har flera gemensamma nämnare, förutom tiden på Norra Fäladen. Båda har vuxit upp med ensamstående mammor. Anders Janssons mamma kommer från Finland. Nour El-Refais från Syrien. Och både Anders och Nour har många syskon.
Anders Jansson är övertygad om att deras stora familjer har påverkat dem och vad de valt att syssla med.
– Min pappa gick bort när jag var sju. Jag var yngst av fem syskon och den som därmed kände pappa minst. Det blev väl min uppgift att hålla humöret uppe i familjen. Typ: ”Nämen, vad säger ni, ska vi inte köra en frågesport?” säger han och fortsätter.
– Men det handlar såklart inte enbart om att vara yngsta barnet. Det har ju med personlighet att göra också. Jag var bra på att härma och duktig på språk. Och den som alltid höll i roliga timmen. En klassiskt jobbig unge. Som tur var hade jag bollsinne också, så jag var inte totalnörd.
Varken Nour El-Refai eller Anders Jansson har någon särskilt tajt relation till Melodifestivalen, som tittare.
– Jag har inte haft någon tv på sex år. Det ingår inte i mitt liv att se på tv. Och så är det en så ful möbel, säger Nour El-Refai.
Som liten tittade hon tillsammans med sin mamma och sina tre bröder. Det bästa var att hon fick äta framför tv:n. Kyckling, curry och ris var en hit. Oftast somnade hon innan omröstningen började. Favoriten bland alla melodifestivalslåtar är Linda Bengtzings ”Jag ljuger så bra”.
– Den är så jävla härlig. Jag kan verkligen identifiera mig med texten, typ ”jag klarar mig utan dig, bla bla bla men jag ljuger så bra”, säger hon.
Anders Jansson tycker att det bästa med Melodifestivalen är den totala livekänslan och att det är ett av få program som fortfarande samlar människor kring tv:n.
– Det är väl bara kungabröllop, fotbolls-VM och OS som har samma effekt. Det är lite b att kolla reprisen liksom, säger han.
Han är inte typen som gör listor och fyller i poäng, men brukar kolla med frun och de två yngsta barnen.
– Jag är den där som har en laptop i knäet samtidigt och kollar Premier League-info, säger han.
Båda två har varit med i Melodifestivalen tidigare. Det var 2008. Anders Jansson medverkade som sin figur Morgan Pålsson. Nour El-Refais uppgift var att intervjua artisterna när de gick av scenen. Hon var tjugo år och sågades av kvällspressen.
– Kvällstidningarna kom fram till mig och sa: ”Vet du att 90 procent av våra läsare inte gillar dig”. Jaha, det var ju synd. Och så publicerade de fruktansvärda bilder där jag egentligen typ kliade mig i huvudet, men i stället såg det ut som att jag ville slå någon, säger hon och fortsätter:
– Jag visste att kvällspressen kan vara jättehård, men inte så hård. Kanske tyckte de inte att jag var rolig men det är väl inte ett brott att inte vara så rolig som folk förväntar sig. Och de gjorde det till en allmän sanning, typ: ”Sverige tycker inte om Nour El-Refai”.
Under samma period blev hon tokhyllad för sin egen föreställning ”Almost Like Boys”.
– Min mamma skickade kuvert med fina saker som folk skrivit om mig. Jag blir nästan gråtfärdig när jag berättar, säger hon.
Nu är hon i en annan position än då, 2008. Nu har hon en hel redaktion i ryggen.
– Jag ser det inte som ”en ny chans” eller en ”revansch” utan som att jag har fått erfarenhet och tar med mig den, säger hon.
Vad de kommer att bjuda tittarna på vill de inte berätta för mycket om.
– Det är ju live så vi kan ändra in i det sista, säger Anders Jansson.
– Alla deltävlingar kommer att se olika ut, det finns ingen röd tråd, säger Nour El-Refai.
Båda har en avslappnad inställning till att vara programledare för Sveriges största tv-program.
– Melodifestivalen har aldrig varit på min bucket list, säger Anders Jansson.
Men han tycker om att göra saker han aldrig gjort förut och säger att det är så man ser till att inte stagnera.
– Jag har ingen aning om hur det kommer att gå. Men det är bara ett tv-program, inte hjärnkirurgi. Det handlar inte om liv och död, säger han.
I kväll är det dags för den första delfinalen i Malmö arena. Anders Jansson är särskilt glad över att få sova hemma en hel vecka och kallar det ”en jävla bonus”.
– Det är fantastiskt kul att premiären är i Malmö. Det är ju hemmaplan för oss – även om vi är från Norra Fäladen.

Nour El-Refai

Ålder: 26 år.
Bor: Traneberg, Bromma.
Även aktuell med: ”Söder om Folkungagatan”, en dramakomedi i Kanal 5 om några vänner i Stockholm. De lever ett ytligt liv, där allt kretsar kring Instagram, kläder, träning och smoothies, men har ett behov av att få livet att kännas meningsfullt. De gör sitt bästa, bland annat genom att skaffa sig en ”invandrarkompis”.

Anders Jansson

Ålder: 46 år.

Bor: Lund.

Även aktuell med: ”Den demokratiska humoristen”, ett samhällsprogram där han tar pulsen på de orter där de olika partierna är som störst, som till exempel Markaryd där 44 procent röstar på Kristdemokraterna. Programmet sänds i SVT precis före valet.

Gå till toppen