Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stöddemonstration i Malmö för hotad aborträtten

I Madrid väntas tiotusentals personer delta i dagens protester mot den spanska regeringens förslag att inskränka aborträtten. I Malmö har en stödmanifestation redan genomförts.

Socialdemokraternas Hillevi Larsson hade med sig en galge. Den skulle påminna om tiden då kvinnor fick göra abort i hemlighet, vilket ofta ledde till fruktansvärda skador.Bild: Foto: Maria Lovén
Ett 20-tal stannar på Södra Förstadsgatan för att lyssna på talarna.
– Det här är ett fruktansvärt kvinnoförtryck, säger riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S).
Hon har med sig en galge. Den ska symbolisera en tid då kvinnor gjorde aborter i hemlighet vilket ofta ledde till fruktansvärda skador.
– Aldrig mer, säger hon.
– Vi är här för att vi vet att vi kan ta upp kampen och vi måste göra detta, säger Katerin Mendez (FI).
Spaniens högerregering lade i december fram ett förslag om att riva upp den aborträtt som infördes 2010, och som gäller fram till graviditetsvecka 14. Förslaget, påhejat av den katolska kyrkan, ska upp i parlamentet under våren men kritiseras starkt i Spanien och i resten av EU.
Mathias Persson är en av Malmömanifestationens initiativtagare. Han säger att det är viktigt att visa stöd för de spanska kvinnorna och att manifestationen är en viktig del i kvinnorättsrörelsen.
– Det är viktigt att vi samlar oss och visar vårt missnöje, säger han.
– Spanska systrar, er kamp är vår, säger Martina Skrak (V).
Gå till toppen