Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Privat dagis stoppas – lekytan för liten

Carolina Kaya har kontrakt på en förskolelokal, hon har personal, trettio barn på vänt och är påhejad av förskoleförvaltningen.
Men stadsbyggnadskontoret säger nej. Lekytan ute är för liten.

Den 1 april är det tänkt att förskolan Lilla Jag ska öppna på Lilla Varvsgatan i Västra hamnen. Carolina Kaya, som har sökt bygglov, driver sedan 2009 en privat förskola i Köpingebro i Ystad kommun. Lokalen i Västra hamnen är inte riktigt färdig när Sydsvenskan är på besök. Flera byggnadsarbetare är igång med de sista projekten.
– Vi kommer att få 271 kvadratmeter yta härinne, varav en del går till personalutrymme och kök, men vi tycker det känns lagom till trettio barn, säger Carolina Kaya.
Uteytan är beräknad till 1 100 kvadratmeter, vilket skulle innebära 34 kvadratmeter per barn. För lite, anser stadsbyggnadskontoret. Gränsen går vid 30 kvadratmeter per barn, men ytan får aldrig understiga 2 000 kvadratmeter. Dessutom har de synpunkter på att området runt huset kommer att vara en byggarbetsplats under lång tid framöver.
– Här finns ju många parker och andra ställen vi kan gå till. Det finns många exempel på förskolor med mindre lekyta än det här och där man också går till parker för att leka, säger Carolina Kaya, och nämner Västra hamnportens förskola och Sagoskeppets förskola, som exempel.
Den alltför lilla lekytan, och det faktum att detaljplanen stipulerar butikslokal på nedre botten har gjort att fastighetsägaren fått ett negativt förhandsbesked från stadsbyggnadskontoret. Carolina Kaya ger dock inte upp, eftersom hon vet att hon har stöd från förskoleförvaltningen.
– Jag har pratat med förskoledirektören Andreas Norbrant, han är positiv till en förskola här, säger hon.
Carolina Kaya har också ringt Carina Svensson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden om förhandsbeskedet.
– Varför ska vi få nej på grund av lekytan när andra förskolor får dispens från det? Det skulle hon ta reda på, lovade hon.
Fastighetsbolaget Vita örn har byggt huset som också innehåller bostäder, en restaurang och ett kontor. Vd:n Joakim Feldt litar på att Carolina Kaya får tillstånd för han vill gärna se en förskola i bottenplanet.
– Och vi har ju skrivit ett kontrakt. Det är visserligen med förbehåll att hon får alla tillstånd som krävs, säger han.
 
Hur mycket lekyta har din förskola? Tipsa oss på mejl eller kommentera nedan!
Gå till toppen