Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Aktivist fängslad för svordom

Den ryske miljöaktivisten Jevgenij Vitisjko är belagd med reserestriktioner. Han hade ändå tänkt tillbringa resten av veckan i Sotji. På måndagsmorgonen åkte han därför till polisstationen i sin hemstad Tuapse, sju mil norr om Sotji, för att ansöka om resetillstånd.

Jevgenij Vitisjko.Bild: EWNC
När han kom ut genom dörren greps han. Några timmar senare fick han veta att han enligt två vittnen svurit högljutt på busshållplatsen intill polisstationen.
Enligt miljöaktivisten Jelena Sjmakova i Tuapse var Vitisjko aldrig närmare än hundra meter från hållplatsen.
Domaren ville inte lyssna på det örat. Han ville överhuvudtaget inte höra några vittnen. De två skriftliga vittnesmålen lästes upp och Vitisjko dömdes till femton dygn i arresten för grova svordomar på allmän plats. Lindrig huliganism heter brottet. Det blir ingen resa till Sotji.
Det är synd, för en och annan utländsk journalist kunde ha varit intresserad av hans berättelse – hur han tillsammans med miljöaktivisten Suren Gazarjan protesterade mot bygget av två enorma palats i ett naturskyddsområde vid Svarta havet. Ett av palatsen tros ha byggts för president Putin.
Suren Gazarjan har sedan dess sökt asyl i Estland. Jevgenij Vitisjko själv har dömts till tre år i arbetskoloni för att ha skrivit de fula orden "Det här är vår skog" på ett plank som officiellt aldrig fanns, vid ett av palatsen.
I väntan på att hans överklagande ska behandlas den 22 februari får han inte lämna Tuapse. Och nu sitter han dessutom bakom galler.
Men det kan inte hjälpas. Man får inte svära på busshållplatsen, så är lagen i Ryssland. Den gäller framför allt för obekväma kritiker av OS-byggen, oavsett om de befinner sig på hållplatsen eller inte.
Sent på måndagskvällen greps ytterligare sex miljöaktivister i trakten.
Gå till toppen