Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Explosion i Malmö i natt

En sprängladdning detonerade vid 03-tiden utanför nya Rättscentrum.

Ingen person skadades vid explosionen. Men flera fönsterrutor krossades vid entrén till Rättscentrum.
Polisen spärrade av ett område på Skansgatan, där den nya byggnaden ligger. Innan avspärrningen hävdes på måndagsmorgonen hade tekniker undersökt platsen.
Polis gick runt och knackade dörr i de närmaste fastigheterna för att samla in vittnesuppgifter. Det arbetet fortsätter under dagen. Många har också spontant hört av sig till polisen och berättat att de hört smällen.
Enligt uppgifter från platsen så utesluter man varje form av fyrverkipjäs, eftersom detonationen var så kraftig att säkerhetsglaset tagit skada. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.
Tidiga misstankar riktar sig mot den organiserade brottsligheten.
– Klart att det skapar en oro, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell.
Detonationen orsakade materiella skador som glaskross och skador på fasaden vid entrén till tingsrätten. Ingen person skadades.
Någon hotbild mot rättscentrum har inte funnits, enligt Hans Nilsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen.
– Vi har ingen konkret hotbild, men vi bedriver en aktiv verksamhet mot kriminella miljöer i Oliviaprojektet, säger han.
Operation Olivia pågår under 2014 och startades för att komma åt den organiserade grova brottsligheten och öka tryggheten i staden. Under förra året hade Malmö närmare 100 skjutningar.
Jenny Lindell, vice chefsåklagare vid Malmö åklagarkammare har sin arbetsplats på Rättscentrum och fick höra om explosionen när hon var på väg till arbetet.
– Det här påverkar inte det dagliga arbetet för oss, men det är klart att det skapar en oro hos människorna som arbetar här, säger hon.
– Det blir en oro tills man får klarhet om det finns någon hotbild och tills man eventuellt får fast någon gärningsman.
Rättscentrum på Porslinsgatan innehåller lokaler för bland annat polisen,
Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten. Platsen är avspärrad och en teknisk undersökning ska genomföras.
– Nu får vi se vad kriminalteknikerna hittar, säger Hans Nilsson.
Explosionen är rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse.
Gå till toppen