Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Halalkycklingen kvar i skolan

Det började med en kyckling som någon läst en välsignelse över.

”Vem bryr sig, det är en icke-fråga”, menar Tobias Möller, Kevin Nilsson och Thomas Bergh, som alla går i trean på Nils Fredrikssongymnasiet i Svedala.Bild: Hussein El-Alawi
En av de sista dagarna på höstterminen serveras kyckling på Nils Fredrikssongymnasiet i Svedala. Vid borden går snacket om allt möjligt, men knappast om maten.
– Det är mest lärarna som har gnällt om det. Jag bryr mig inte, kycklingen smakar ju precis likadant. Jag tycker det är så jäkla glöttigt, säger Kevin Nilsson som går i trean.
– Alltså, vi kommer bara hit och äter. Det är bara folk som inte har annat att göra som bryr sig om det är halal eller inte, säger klasskamraten Tobias Möller.
Frågan om halalkycklingens vara eller icke-vara i Svedala startade när ett föräldrapar ville diskutera sitt barns magproblem med några anställda på kostenheten. De noterade då halalmärkningen på ett kycklingpaket från Danpo.
Den konkreta skillnaden är att Danpo låtit en anställd som är muslim övervaka slakten. Han läser också en välsignelse över de döda kycklingarna, och bandet som fåglarna färdas på är vänt mot Mecka.
– Bedövningen är precis som vid icke-halalslakt, säger Jenny Fridh på Kronfågel, som köper in Danpos kyckling till Svedala.
Uppgiften om halalslakten fick snabb spridning och när det stod klart att Svedalas barn och äldre ätit halalkyckling under fyra år, blev reaktionerna starka.
Personalen på kostenheten fick ta emot uppretade telefonsamtal. Det kom också två hotfulla mejl till serviceenheten. Ett riktade sig direkt till chefen, Lucas Jönsson. Det bär en tydlig avsändare med namn och efternamn.
”Förmodligen är du tillsammans med en svarting och därför tror att du sitter säkert i din post … Jag träffas gärna öga mot öga om du så vill! säg bara var och när så är jag på plats”, står det på några av raderna.
Mejlet skickades till Lucas Jönssons jobbmejl den 18 oktober. Några dagar tidigare hade en annan anställd, en rektor, också fått ett hotfullt mejl från samma person. Lucas Jönssons chef kontaktade därför polisen. Utöver hotmejlen kom andra upprörda mejl och flera telefonsamtal. I några fall dök föräldrar upp på skolor och skällde ut personal. Jargongen beskrivs som hård och rasistisk.
– Det var några väldigt jobbiga dagar för kostpersonalen, kostchefer, lärare, rektorer. Polisen lade ner förundersökningen, hotet var visserligen främlingsfientligt men det saknades hot om brottslig gärning, säger Lucas Jönsson.
Linda Allansson Wester, (M) kommunalråd i Svedala, kallar händelsen för ”en enorm stressfaktor för personalen”.
– De vill servera uppskattad mat och istället drabbades de av detta, det är klart att de blev påverkade. Som politiker måste jag ta ett stort ansvar. Tjänstemännen är längre ner i kedjan, de ska inte klä skott för detta. Det handlar ju om lagen om offentlig upphandling.
Under september blev det timeout för kyckling på menyn i Svedala. Istället vände sig kommunen till Skolinspektionen, Skolverket och SKL, Sveriges kommuner och landsting, för hjälp. I svaret från Skolinspektionen står det i korthet att barn som serverats halalkyckling inte kan ha påverkats av detta, eftersom de varit omedvetna om omständigheterna kring slakten. Med stöd från detta fortsatte Svedala att servera Danpos kyckling.
Varför blir reaktionerna så starka?
– Jag har funderat mycket på det. Men jag kommer nog aldrig riktigt att förstå. Där är så många olika dimensioner i det. För många blir det väldigt konkret – jag kan inte styra vad mitt barn äter i skolan.
Linda Allansson-Wester säger att frågan måste delas upp i mindre bitar.
– En stor grupp människor bryr sig inte överhuvudtaget. En grupp funderar över näringsriktigheten. En annan över djurskyddet och en fjärde tänker på det här med konfessionellt eller inte. Ska man ha det heltäckande svaret på frågan ”hur kunde det här bli stå stort” så måste man nästan fråga dem allihop.
Tom Thörnquist, före detta sverigedemokrat med det nystartade partiet Svedalademokraterna, har varit högljudd i frågan på Dialog, ett forum på kommunens hemsida där man kan ställa frågor eller diskutera saker.
”Har du hört talas om salamimetoden? Böneutrop en gång om året, sedan en gång i månaden, sedan varje fredag och slutligen dagligen.” skriver han i en tråd som bara handlar om halalkycklingen.
Ett medborgarförslag, skrivet av fyra kvinnor från Svedala, betonar djurhållningen och bifogar också ett förslag till ny upphandlingspolicy.
En som undertecknat är Tina Magnusson, som också startat Facebookgruppen ”Vi som är emot halalslaktat kött i våra barns skolor”. Sidan har närmare 2 500 ”vänner”.
– Jag drog igång den i oktober, den blev snabbt jättestor. Sidan får fortfarande fler medlemmar, ibland fem tio om dagen. Rätt många är Svedalabor men där finns också hela landet. Många kämpar i sina egna kommuner mot det här, säger hon.
Tina Magnusson betonar gång på gång att det inte handlar om en kamp mot halalkött, utan en kamp mot dåligt kött där djuren fått lida och eller fått alltför mycket antibiotika under uppfödningen.
– Ska våra barn äta obedövat kött från Irland som till och med EU varnar för? Det är inte klokt att det bara är SD som driver den här frågan, det borde alla partier göra.
Men sidan heter ju ”Vi som är emot halalkött?”
– Ja, men det gick inte att ändra namn när medlemsantalet gått över 300 personer.
Har ni lyckats påverka något?
– Ja, det tycker jag. Helt plötsligt gick politikerna ut och ville göra en upphandling om närproducerad mat. Det var ju precis det som vi skrev i vårt medborgarförslag.
Har ni haft någon kontakt med något parti?
– Nej. Vi är opolitiska. Vi har varit noga med det, har någon skrivit något sådant på Facebooksidan så har det strukits.
– Man jämförde oss med Hitler, det var fruktansvärt, säger Tina Magnusson.
Lucas Jönsson menar att Facebookgruppen har för högt ställda ambitioner gällande kosten.
– Man kan inte skärpa hur mycket som helst. Det finns ett politiskt krav på hur mycket pengar som ska gå till skolmaten. Jag tycker vi har en hyfsad kvalitet på den. Men det finns alltid särintressen som vill höja kraven. En del vill ha fina vägar, andra vill ha bättre åldringsvård. Det är en fråga för politikerna att avväga. På det hela taget är kvaliteten bra, det finns alltid ett minimikrav och det går vi aldrig under, säger Lucas Jönsson.
Linda Allansson-Wester är säker på att det hela kommer att lägga sig med tiden. Men skulle det gå till skarpt läge, att frågan lyfts till fullmäktige, så är hon säker på att vinna.

Diskutera klockan 12–13!

Nästa avsnitt: Omar Hamid läser en välsignelse innan slakten startar.
Protesterna. Tidigt i höstas protesterade föräldrar i Svedala mot att skolorna serverar halalslaktad kyckling. Klipp ur Sydsvenskan 29 augusti, 4 september, 6 september, 10 september, 6 oktober, 3 oktober, 24 oktober 2013.
I dag tisdag klockan 12–13 kan man ställa frågor och diskutera med Linda Allansson Wester (M), kommunalråd i Svedala, Jonas Otterbeck, professor i islamologi, och Mattias Gårdlund, länsstyrelsens expert på djurtransport och slakt.
Välkommen att ställa din fråga redan nu på Sydsvenskan.se.
Gå till toppen